Zece firme salajene isi trimit angajatii in somaj tehnic

Magazin Salajean 24 februarie 2010 0

Zece firme salajene isi trimit angajatii in somaj tehnic

Aproximativ zece firme din judetul Salaj au depus, anul acesta, notificari la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Salaj, privind trimiterea in somaj tehnic a 33 de persoane dintre angajati. Potrivit directorului coordonator al ITM Salaj, Daniela Biris, prevederile referitoare la somajul tehnic, ce au fost valabile pe parcursul anului trecut, au fost extinse si pentru anul 2010.

Incepand cu luna februarie 2010 si pana la finele anului, salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate, in cazul intreruperii temporare a activitatii din initiativa angajatorului, beneficiaza in perioada suspendarii de o indemnizatie de 75 la suta din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, ne-a declarat Daniela Biris, in conferinta de presa de ieri, sustinuta la sediul inspectoratului.

Masura este benefica atat pentru lucratori, cat si pentru patroni, deoarece pe perioada somajului tehnic ambele parti sunt scutite de contributiile sociale. Atat salariatii ale caror contracte sunt suspendate, cat si angajatorii, pentru salariatii respectivi, sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale, dar nu mai mult de 90 de zile.

Statul nu incaseaza impozite pe venit si plateste in contul salariatului toate asigurarile, a adaugat directorul ITM Salaj. Perioada pentru care salariatii ale caror contracte sunt suspendate si nu platesc contributii de asigurari sociale constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei. Chiar daca nu vin la serviciu, muncitorii raman la dispozitia patro-nului, care poate sa-i cheme la munca in cazul in care are nevoie de ei.

Simultan cu acordarea facilitatilor din 2010, Guvernul va aplica si o serie de reguli prin care va verifica daca angajatorii abuzeaza sau nu de somajul tehnic. Pentru a evita posibilele abuzuri si pentru a asigura un control eficient, angajatorii au obligatia sa depuna la Inspectoratul de Munca o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa motivul intreruperii temporare a activitatii.

Termenul de depunere a actelor aditionale este de cinci zile de la data perfectarii lor. Insa acestea nu se inregistreaza in registrul electronic, deoarece programul Revisal nu solicita situatiile de suspendare a contractului individual de munca.

Tot in cadrul conferintei de presa, Daniela Biris ne-a prezentat evolutia contractelor de munca pentru anul in curs. De la inceputul anului si pana in prezent, la nivelul ITM Salaj au fost inregistrate 1.248 de contracte de munca noi, precum si 1.723 de decizii de incetare a relatiilor de munca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »