Zece familii din Sărmăşag, în pericol de moarte!

Magazin Salajean 4 aprilie 2011 0

Zece familii din Sărmăşag, în pericol de moarte!

După ce, recent, o casă de pe strada Viilor din Sărmăşag a luat-o la vale, alunecând cu doi metri mai jos faţă de amplasamentul iniţial, acum alte zece case sunt expuse pericolului prăbuşirii.

În orice moment, zidurile locuinţelor a zece familii pot cădea peste acestea din cauza alunecărilor de teren produse în urma ploilor abundente din primăvara 2011. Primele semne ale acestui fenomen s-au observat în toamna anului trecut. Atunci, în pereţii celor zece imobile, situate pe strada Viilor, au apărut fisuri mari. Acum, crăpăturile s-au accentuat, ba chiar pereţi ai încăperilor celor zece case s-au prăbuşit. Din spusele primarului de Sărmăşag, Attila Dombi, proprietarii nu s-au mutat din locuinţele lor, ci doar din camerele care au rămas fără pereţi. Aceşti oameni sunt expuşi pericolului în orice moment. Aşezarea se întinde deasupra exploatării de cărbune, peste care se află un strat de argilă, vinovat de acest fenomen.

Blocul ANL, o alternativă

Edilul nu are deocamdată soluţii pentru rezolvarea situaţiei familiilor în cazul în care acestea ar trebui evacuate, dar crede că cea mai bună alternativă ar fi găzduirea lor în blocul de locuinţe ANL. Acest lucru ar fi posibil numai după ce executantul lucrării va primi de la stat fondurile necesare finalizării construcţiei. Intenţionăm să acordăm garsoniere familiilor aflate în această situaţie pentru a nu fi nevoite să se mute la grămadă, la baie comună şi la paturi supraetajate, undeva într-o sală de clasă.

Attila Dombi a menţionat că a solicitat sprijin Prefecturii Sălaj şi aşteaptă acum evaluarea pagubelor de către specialişti. Totodată, a făcut demersuri la Autoritatea Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare în vederea realizării unor drenaje în extravilanul localităţii Sărmăşag, cu acceptul proprietarilor şi eventual pentru amplasarea unor piloni pentru stoparea alunecării de teren.

Valuri de pământ la intrarea în sat

Nu doar pe strada Viilor sunt probleme. Primarul spune că pământul a luat-o la vale şi la intrarea în sat, dinspre Lompirt, pe dealul cu vii, într-o zonă nelocuită. Aici, de trei luni, s-au format valuri de pământ de un metru înălţime. Cea mai veche alunecare de teren, de pe drumul judeţean spre Chieşd, a fost stopată în urmă cu trei ani. Banii necesari, peste 15 miliarde de lei vechi, s-au alocat de la bugetul de stat prin Consiliul Judeţean Sălaj. Din acest fond a fost consolidat terenul şi reabilitat carosabilul. Şeful autorităţii locale nu exclude posibilitatea ca surparea pământului de pe strada Viilor să aibă legătură cu alunecările de pe dealul spre Chieşd.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »