Zece dintre cele mai urâte zone din Zalău intră în reamenajare

Este vorba despre zonele din mai multe cartiere ale municipiului, dar și din Stîna, terenuri abandonate, invadate de buruieni, deșeuri, resturi de materiale de construcții multe dintre ele aflate în vecinătatea blocurilor de locuințe, a unor instituții importante din Zalău, în cartierele de case sau în zona industrială a orașului.  Sunt zone din municipiul Zalău care nu au mai beneficiat de lucrări de modernizare sau reamenajare de peste zece ani, fiind, practic, abandonate. Zonele care fac parte din acest plan de anvergură votat în ședința de joi a Consiliului local municipal sunt cartierul Meseș (în vecinătatea Direcției Agricole pe strada Corneliu Coposu, Strada Oborului – Piața Obor și terenul aferent, zona denumită “Coada Lacului” – un teren intravilan din cartierul Brădet, un teren intravilan de pe strada Viitorului, teren intravilan de pe Aleea Digului (zona denumit] Vale Pietriș) trei parcele mari de teren din cartierul Dumbrava, situate în vecinătatea străzilor Victor Deleu, General Dragalina și Simion Bărnuțiu, o porțiune de teren situată între străzile Gheorghe Doja și Bogdan Petriceicu Hașdeu precum și un teren situat în zona Dispensarului CFR 1 și 2.

Consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre cu unaimitate de voturi. Toate aceste zone vor beneficia de lucrări de modernizare a carosabilului, trotuarelor, rebordurări, amenajări ale spațiilor verzi. Vor fi plantați arbuști și flori iar zonele vor fi dotate cu mobilier urban nou. Municipalitatea dorește ca aceste zone neglijate în ultimii ani să aibă un aspect pe care, de altfel, fiecare zonă din municipiu îl merită, indiferent că este vorba despre zone mărginașe sau denumite impropriu ca fiind “zone sărace”. Prin acest proiect se dorește în principal repunerea ]n funcțiune unor terenuri aflate în stare de degradare, terenuri abandonate, unele dintre ele aflate în paragină, dar și o regenerare a unor spații industriale abandonate așa cum știm că există, din păcate, destule pe raza municipiului. Toate terenurile au fost atestate la domeniul privat al municipiului astfel încât planurile de modernizare și reabilitare vor putea demara în cel mai scurt timp. 

Viceprimarul Teodor Balajel a spus că acest proiect de anvergură ce va fi derulat în mai multe etape și va face ca zone de pe raza municipiului care au fost neglijate în anii trecuți să capete nu doar o față nouă ci și un nou statut, să poată fi folosite și, dincolo de orice utilitate, să aibă un aspect care să se încadreze într-o imagine urbanistică nouă și modernă. Proiectele cuprind și spații noi de joacă, spații de relaxare, înființarea de parcări, zone verzi noi, toate planurile fiind axate pe salvarea și transformarea acestor zone degradate în locuri care să  prezinte, pe lângă un aspect demn de un municipiu reședință de județ, și o utilitate, în cele mai multe cazuri.

Costul total al acestor lucrări și dotările necesare spațiilor cuprinse în proiect sunt de aproximativ 16 milioane de lei, sumele aferente fiecărui proiect fiind, totodată, aprobate de consilierii locali. Numărul acestor zone sau spații, mai ales în cartierele zălăuane este, însă, mult mai mare. Așa cum ne-au declarat reprezentanții municipalității, după ce aceste proiecte vor fi duse la bun sfârșit, se vor avea în vedere și alte zone din municipiu.

 

 

Leave a Comment