Zece comune vor centre de colectare a laptelui

Magazin Salajean 15 mai 2008 0

Zece comune vor centre de colectare a lapteluiDoar zece asociatii de crescatori de bovine din Salaj s-au aratat interesate de readucerea, in comunitati, a centrelor de colectare a laptelui, ca urmare a initiativei Institutiei Prefectului de a veni in sprijinul familiilor din mediul rural care se bazeaza, in traiul zilnic, pe cresterea animalelor. Un studiu facut in satele salajene a doveditit ca majoritatea populatiei de la sate este imbatranita, ceea ce inseamna ca nu doreste sa acceseze fonduri europene din care si-ar putea moderniza fermele. Ca urmare, centrele de colectare a laptelui vor veni in sprijinul acestor familii, raspunzand exact asteptarilor lor si implicand ca actori pricipali asociatiile crescatorilor de bovine si apoi autoritatile locale.

Pentru familiile ce detin ferme de subzistenta, centrele de colectare a laptelui vor reprezenta un venit sigur, pe care se vor putea baza. Pentru cele zece asociatii care doresc sa isi deschida centre de colectare a laptelui in comuna va fi asigurata consultanta la intocmirea proiectelor si vor fi sprijinite in identificarea unor surse de finantare. De asemenea, vor fi ajutati in incheierea acordurilor cu procesatorii de lapte. Asteptam acum sa se hotarasca in privinta tipului de centru de colectare pe care vor sa il aiba in comuna, ne-a declarat Mircea Martin.

Exista trei variante de centre de colectare a laptelui pentru care pot opta cele zece asociatii de crescatori de bovine: prima din ele si cea mai simpla este deschiderea lor in aceleasi locatii unde au functionat inainte de a fi inchise de autoritati, din cauza nerespectarii conditiilor, ne-a declarat directorul Martin, costul total implicat fiind de aproximativ 76.000 de lei. O alta modalitate este realizarea in sate a unor puncte mobile de colectare a laptelui, care sa fie amplasate pe pasuni. Acest lucru este util daca se tine seama ca tot mai multe consilii locale au decis sa nu mai lase animalele sa circule prin sate. Centrele mobile amplasate pe pasuni ar elimina traseul bovinelor prin comune pe perioada de primavara-toamna, investitia costand aproximativ 77.000 de lei. O suma de doua ori mai mare trebuie accesata pentru crearea unui centru de colectare a laptelui fix, mai ales daca in localitati nu a existat asa ceva nici inainte. In acest caz, ar fi necesari aproximativi 143.000 de lei, dar oamenii ar avea certitudinea ca au o unitate care indeplineste toate conditiile cerute in UE.

Asociatiile de crescatori de bovine vor fi cele care vor avea in administrare centrele, si nu procesatorii, obiectivul urmarit fiind nu doar modernizarea procesului de muls, ci si valorificarea locala eficienta a laptelui.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »