Zalăul vrea să fie “Oraşul Reciclării”

Andreea Vilcovschi 27 noiembrie 2012 0
Zalăul vrea să fie “Oraşul Reciclării”

În septembrie şi octombrie, Zalăul a strâns aproape 110 tone de deşeuri reciclabile. Autorităţile sunt convinse că se poate mai mult de atât, pentru a câştiga marele premiu.

Muncipiul Zalău luptă împotriva a 25 de reşedinţe de judeţ în competiţia “Oraşul Reciclării”, lansată de către Eco-Rom Ambalaje, în luna septembrie, în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România şi Institutul de Politici Publice. Acţiunea, care se va încheia în 28 februarie 2013, vrea să stimuleze interesul primăriilor pentru colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje.

Titlul de “Oraşul Reciclării”şi marele premiu – o zonă de picnic complet amenajată – revine localităţii care va colecta selectiv cea mai mare cantitate de deşeuri din ambalaje şi care va avea un sistem de colectare selectivă de calitate, respectiv pubele de colectare accesibilă populaţiei, cu un aspect curat şi îngrijit, şi deşeuri de ambalaje depuse separat corect.

Primarul Radu Căpîlnaşiu a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în luna septembrie au fost colectate selectiv 29,5 tone de deşeuri, din care circa 17 tone de hârtie şi carton, 11 tone de plastic şi 420 kg metale. În luna octombrie, au fost colectate peste 80 de tone de deşeuri, din care 55,8 tone de hârtie şi carton, peste 23 tone de plastic şi o tonă de metale.

Sunt convins că putem colecta mai mult, mai ales că vin sărbătorile de iarnă, iar deşeurile se înmulţesc”, a spus edilul. Acesta a făcut un apel la zălăuani, la instituţii publice şi agenţi economici să participe activ la această competiţie, atât pentru a face din Zalău “un oraş mai curat, orientat către viitor”, cât şi pentru câştigarea premiului pus la bătaie.

Principalul criteriu de selecţie a primăriei câştigătoare vizează cantităţile colectate la finalul competiţiei, raportate la numărul de locuitori.

Potrivit lui Căpîlnaşiu, în cazul în care reşedinţa de judeţ ar ieşi învingătoare, zona de picnic, în valoare de aproximativ 15.000 de euro, va fi amenajată în poieniţa dinspre Aghireş, loc în care zălăuanii obişnuiesc să iasă la iarbă verde. Spaţiul pentru picnic ar urma să fie implementat în primul trimestru al anului viitor şi va fi unul inedit, realizat în totalitate din module de paleţi din lemn: locurile de relaxare, mesele, suporturile pentru biciclete, grătarele, ecranul de proiectat filme, zone de iluminat, toate elementele se încadrează perfect în cadrul natural, fiind, totodată, extrem de practice pentru activităţile de recreare în aer liber.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »