Zalăul vrea să devină până în 2020 un oraș eco

Planurile Primăriei Zalău pentru următorii șase ani se axează pe dezvoltarea durabilă a orașului și pe utilizarea eficientă a energiei.
Consilierii municipali au aprobat luni Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă (PAED) 2014-2020 al municipiului Zalău. Utilizarea eficientă a energiei și dezvoltarea durabilă a orașului sunt doar câteva din preocupările incluse în planul Primăriei. ”Ne-am angajat să reducem emisiile de dioxid de carbon la nivel local cu cel puțin 20 la sută până în 2020, investind în proiecte în domeniul energiei durabile, alăturându-ne astfel miilor de comunități locale europene semnatare ale Convenției Primarilor. Investițiile în energie durabilă se justifică din punct de vedere economic și social în aceeași măsură în care acestea se justifică pentru prevenirea schimbărilor climatice”, a declarat primarul Radu Căpîlnașiu.
Municipiul Zalău a beneficiat, alături de orașele Piteşti şi Ploieşti, de servicii de asistenţă tehnică pentru realizarea Inventarului de Bază a Emisiilor de CO2. În plus față de acestea, a beneficiat și de consultanță în elaborarea propriului PAED, ca municipiu pilot.

Reabilitare termică și parc fotovoltaic
Proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuințe și a unităților de învățământ vor aduce nu doar la reducerea emisiilor de dioxid de carbon printr-un consum mai mic de energie, dar și la reducerea facturilor la energie. ”Reabilitarea energetică a clădirilor publice și a iluminatului public vor duce la reducerea costurilor cu energia ale municipalității, resursele financiare disponibilizate urmând a fi folosite în dezvoltare locală”, a adăugat Radu Căpîlnașiu. Primăria Zalău urmărește ca în exercițiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene să atragă finanțări nerambursabile pentru continuarea proiectului de reabilitare termică a blocurilor și pentru modernizarea rețelei de iluminat public. Reabilitarea sistemului de iluminat public va duce la o scădere cu 47 la sută a consumului lunar.
”În contextul provocărilor energetice reale, atât în privința utilizării durabile a resurselor și a emisiilor de dioxid de carbon cât și a securității aprovizionării cu energie, ne-am propus crearea de surse locale de producere a energiei din surse regenerabile pentru consumul public, dar și promovarea utilizării resurselor regenerabile în sectorul rezidențial”, precizează oficialii Primăriei. În urmă cu doi ani municipalitatea a comandat un studiu privind amplasarea unui parc fotovoltaic, la ieșire din oraș lângă Registrul Auto Român. Construirea acelui parc, pe o suprafață de 3,5 hectare ar costa cinci milioane de euro.

Primăria vrea 23 de autobuze electrice până în 2020
Un alt punct important în strategia privind energia durabilă îl reprezintă transportul public. Dezvoltarea transportului public în comun, astfel încât acesta să fie atractiv și accesibil persoanelor active pe piața muncii, elevilor, dar și a pensionarilor, va influența decizia cetățenilor cu privire la mobilitate, în sensul reducerii utilizării mașinilor personale și a consumului de carburanți. Potrivit planului aprobat de Consiliul Local, până în anul 2020 se urmărește achiziția a 23 de autobuze electrice care să înlocuiască flota non-euro, modernizarea a 40 de stații de autobuz prin montarea de sisteme electronice de informare, achiziționarea a cinci autobuze euro 5 sau 6, precum și implementarea unui sistem de închiriere de biciclete. Tot la capitolul transporturi, se urmărește realizarea unui parcări subterane de circa 200 de locuri în zona aglomerată a Spitalului Județean și reabilitarea străzilor Corneliu Coposu, 22 decembrie 1989, Gheorghe Doja și a bulevardului Mihai Viteazul.

Turnurile de la CET vor fi iluminate
Nu în ultimul rând, obținerea finanțărilor pentru toate proiectele propuse de Primărie înseamnă și creșterea numărului locurilor de muncă din municipiu. Până în 2018 municipalitatea are ca obiectiv amenajarea unui parc industrial pe o sufrață de zece hectare și regenerarea urbană a zonei de lângă fostul CET. Inclusiv coșurile de eliminare a emisiilor vor fi puse în valoare prin iluminarea lor pe timp de noapte. Desigur, planurile par frumoase pe hârtie, dar să nu uităm că pentru realizarea acestor obiective este nevoie de bani, iar singura sursă de finanțare plauzibilă o reprezintă fondurile europene.

2 Thoughts to “Zalăul vrea să devină până în 2020 un oraș eco”

  1. Vasi

    Foarte bine ca se gindesc.Frumos ar fi sa se si realizeze.

  2. Liviu

    Pai, cu asa Agentie se mediu si GARDA DE MEDIU, nu m-ar mira.La amenzile pe care le practica garda nu numai firmele mici productive dar si cele mari s-ar putea inchide.Si cand o sa se inchida acestea sa vedem de unde o sa ia inspectorii de la garda salariile.Cei de la agentie t rebuie bagati putin in viteza.Pentru o activitate am obtinut autorizatia dupa 5 ani si pentru ca am intarziat o zi pantru viza anuala a trebuit refacuta toata procedura .Cu putin noroc am rezolvat treaba intr-un an pentru ca angajasera un baiat tinerel care si-a facut treaba foarte bine.La obtinerea unei alte autorizarii am muncit aproape un an si jumatate .Aceste doua agentii sunt o frana pentru productivi si nu dau solutii ,spun doar ca nu e bine.De fapt la nivelul de specializare pe care il au nici nu ar putea. Uneori sunt penibili.

Leave a Comment