Zalaul se vrea un oras mai sigur

Magazin Salajean 25 octombrie 2011 0

Zalaul se vrea un oras mai sigur

Municipalitatea va demara, in perioada urmatoare, implementarea a trei proiecte cu finantare europeana. Contractele de finantare ale celor trei investitii au fost semnate in cursul saptamanii trecute, dupa cum a precizat primarul Zalaului, Radu Capilnasiu. Cele trei proiecte au fost depuse de administratia locala in cadrul Programului Operational Regional Axa 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor-poli urbani de crestere, Domeniul de interventie 1.1-Planuri integrate de dezvoltare urbana-Centre urbane. Acestea au fost depuse la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest in 31 martie 2009, impreuna cu inca un proiect aflat la aceasta data in faza de contractare.

Mai multa siguranta pentru zalauani

Reprezentantii administratiei locale fac demersuri pentru cresterea sigurantei zalauanilor in spatiile publice. Proiectul lansat de Primaria Zalau, Siguranta publica in municipiul Zalau prin sisteme de supraveghere video amplasate in spatii publice, are ca obiectiv asigurarea calitatii vietii locuitorilor orasului prin cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii. Prin acest proiect vor fi monitorizate cinci dintre cele mai frecventate spatii publice: Parcul Municipal Bradet (Parc A si Parc B), Piata 1 Decembrie 1918, Parcul Municipal Central, Parcul de joaca Rotary din cartierul Bradet, Parcul de joaca din cartierul Pacii, Parcul de la Centrul Social de Urgenta. Sistemul de supraveghere va fi compus din 76 de camere video fixe si opt camere rotative, unitati video de inregistrare si redare, surse de curent si un dispecerat administrat de Politia Locala, cea care va interveni pentru combaterea faptelor antisociale, daca este cazul. Radu Capilnasiu a aratat ca la dispeceratul din cadrul Politiei Locale urmeaza sa fie amplasate si panourile de supraveghere a traficului din oras, si, totodata, de aici vor putea fi supravegheate prin sistem video si unitatile de invatamant. Termenul de executie este de zece luni, iar valoarea totala a proiectului este cifrata la 947.713 lei, din care 601.013 lei reprezinta contributia fondului european pentru dezvoltare regionala, iar 37.380 este contributia locala.

Sala multifunctionala in Cladirea Transilvania

Reprezentantii municipalitatii vor demara, in perioada urmatoare, executiile pentru reabilitarea Cladirii Transilvania. Demersul de reabilitare a cladirii vizeaza promovarea patrimoniului cultural al municipiului Zalau si introducerea cladirii Transilvania in circuitul turistic prin amenajarea unei sali multifunctionale.

Durata proiectului este de 24 de luni, timp in care va fi reabilitat in intregime Corpul C al Cladirii, precum si fosta sala a teatrului orasenesc, situata la etajul 1 al Corpului B. Aceasta din urma va fi amenajata pentru a servi ca sala multifunctionala in care vor putea fi organizate diferite activitati si spectacole, conferinte, expozitii si chiar baluri. Din cele mentionate ieri in cadrul conferintei de presa, un element foarte important al contractului de lucrari il reprezinta refacerea picturii murale de pe tavanul salii. Pentru dotarea salii va fi achizitionat mobilier (inclusiv cel destinat organizarii expozitiilor) si un sistem audio. Cladirea va beneficia de instalatii de climatizare si alarmare in caz de incendiu si va fi amplasat un lift pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilitati. Vor fi amenajate parcari, spatii verzi, vor fi refacute trotuarele, vor fi amplasate banci, cosuri de gunoi si va fi instalat un sistem de iluminare arhitectural al cladirii. Nu in cele din urma, in cadrul proiectului va fi realizat un website pentru promovarea cladirii Transilvania.

Bugetul proiectului este de 10,119 milioane de lei, din care 6,307 milioane de lei reprezinta contributia Fondului European pentru Dezvoltare Regionala, 3,248 milioane lei reprezinta contributia bugetului national (inclusiv TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile), iar 564.131,32 lei reprezinta contributia Municipiului Zalau (din care 351.050 lei sunt cheltuieli aferente documentatiei tehnico-economice, cheltuieli deja efectuate).

Pe de alta parte, Radu Capilnasiu a sustinut ca municipalitatea intentioneaza sa refaca spatiul verde din parcul aflat in fata cladirii Transilvania.

In sfarsit, Parcul Central va fi modernizat

Cel de-al treilea proiect al Primariei Zalau pentru care a mai fost semnat contractul de finantare din fonduri europene este Amenajarea peisagera a parcului central municipal Zalau. Odata cu schimbarile care vizeaza ameliorarea spatiilor verzi, vor fi aduse imbunatatiri in ce priveste infrastructura si dotarile acestuia. Potrivit informatiilor prezentate ieri, pe parcursul a 27 de luni cat este perioada de implementare a proiectului vor fi reabilitate 4,46 hectare de spatiu public, respectiv, vor fi reamenajate 3,09 hectare de spatiu verde, vor fi refacuti 1,8 kilometri de alei, va fi construita o pista pentru biciclete de 1,43 kilometri, vor fi reparate scarile. In cadrul aceluiasi proiect se intentioneaza reabilitarea amfiteatrului si acoperirea acestuia (pentru a permite desfasurarea de spectacole artistice), reabilitarea locului de joaca si dotarea lui cu balansoare, leagane, casute, va fi refacuta reteaua de alimentare cu apa si vor fi realizate cinci cismele, va fi refacuta imprejmuirea, va fi reabilitat sistemul de iluminat public si va fi dotat parcul cu mobilier nou si obiecte de design. Nu in cele din urma, se preconizeaza ca in parcul central vor fi instalate doua antene de wireless pentru asigurarea conexiunii la internet. Valoarea proiectului este de 4,7 milioane de lei, din care 77.366 de lei reprezinta contributia locala. Prim-edilul Zalaului a explicat ca s-a ales acest proiect avandu-se in vedere valoarea suportabila a contributiei locale, precum si multele critici care s-au primit de la locuitorii Zalaului referitoare la faptul ca nu s-a facut nimic, in ultima vreme, pentru modernizarea parcului central.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »