Zalaul, praf si pulbere

Magazin Salajean 28 iunie 2010 0

Zalaul, praf si pulbereInundatiile abatute peste municipiu la inceputul saptamanii au produs pagube insemnate atat cetatenilor, cat si asupra retelei stradale care a fost maturata de ape, dupa ce Valea Zalaului a iesit din albie. Gropile sapate de viitura au dat batai de cap multor soferi, avariindu-le masinile. Inafara de craterele din carosabil, apele au luat cu ele si bordurile dar si o parte din trotuare. Din cauza situatiei strazilor din municipiu, Primaria a pus in aplicare un plan de masuri.

Dupa ce strazile si trotuarele municipiului au fost distruse de viitura ce a spalat luni seara centrul orasului, municipalitatea a pus osul la treaba. Potrivit administratorului public din cadrul Primariei Municipiului Zalau, Radu Nistorescu, pe tot parcursul saptamanii, inca din noaptea cu pricina, tot personalul disponibil din cadrul Directiei Generale pentru Administrarea Domeniului Public din cadrul Primariei Municipiului Zalau, a intervenit pentru indepar-tarea aluviunilor de pe domeniul public, strazi, trotuare, spatii verzi, cat si din curtile cetatenilor afectati de inundatii. Concomitent, in fiecare noapte se lucreaza cu cinci autocisterne, pentru spalarea strazilor si trotuarelor, iar in paralel se actioneaza cu un utilaj multifunctional, pentru desfundarea canalizarii pluviale, a mentionat acesta. Insa chiar si asa, praful continua sa troneze pe marginea carosabilului precum si pe trotuarele din centrul orasului.

Cele mai afectate zone din municipiu sunt Bulevardul Mihai Viteazul, Piata 1 Decembrie 1918 si strazile Traian, General Dragalina si Merilor. In aceste zone, angajatii DGADP au efectuat lucrari de decolmatare si curatare a aluviunilor ramase in urma inundatiilor urmand ca, la terminarea acestor operatiuni, in baza inventarierii distrugerilor cauzate de inundatii, si in functie de starea vremii, sa se treaca la lucrari de reabilitare a strazilor. De asemenea, pe trotuarele distruse de viitura se vor executa, dupa caz, lucrari de refacere a bordurilor si de refacere a imbracamintii asfaltice.

Si spatiile verzi distruse de viitura vor fi refacute. Radu Nistorescu a declarat ca saptamana trecuta au fost efectuate lucrari de igienizare: colectare si indepartare gunoaie si se lucreaza la drenarea suprafetelor, acolo unde este nevoie. De asemenea, acolo unde se va constata degradarea acestora, se va trece la insamantari si plantari de flori.

Potrivit sursei citate, pentru evaluarea pagubelor a fost intocmita o comisie care analizeaza atat domeniul public, cat si privat al municipiului Zalau, dar si gospodariile populatiei. La finalizarea inventarierii va fi stabilita valoarea estimativa a pagubelor produse de viitura.

Zalauanii respira aer curat

Chiar daca Zalaul pare acoperit de un strat fin de praf, pe alocuri gros de cativa centimetri, repre-zentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Salaj sustin ca in activitatea de monitorizare prin statia automata nu s-a observat o crestere a poluantilor, respectiv a pulberilor, in centrul orasului. O cauza pentru care zalauanii nu sunt afectati prea tare de praful si pulberile ramase dupa inundatii este vremea ploioasa din ultimele zile. Inspectorii de mediu spun insa ca vor fi probleme daca in urmatoarele zile va fi seceta si nu se curata, pana atunci, strazile si trotuarele din municipiu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »