Zalaul – paradisul hotilor de masini!

Magazin Salajean 29 septembrie 2006 0

Zalaul - paradisul hotilor de masini!Ultima victima a hotilor de masini este Leontin Badea, fostul prefect de Salaj ramanand fara autoturism in urma cu o saptamana. Evenimentul a avut loc in cursul noptii de 21 spre 22 septembrie. Surpriza neplacuta face ca, iesind din casa, fostul prefect sa constate ca propria-i masina, un Audi A4, nu se mai afla in parcarea din spatele Blocului Lira-Cristal. Bineinteles, disparitia automobilului de lux a fost anuntata imediat de Badea la Serviciul Furturi Auto de la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj, care a demarat o ancheta si in acest caz. Cu siguranta, pentru a putea fura o astfel de masina, hotii trebuie sa fie profesionisti si, mai mult de atat, sa aiba in dotare instrumente speciale de dezactivare a alarmei. Este foarte probabil ca fostul prefect sa fi cazut victima unei retele de hoti de masini de lux, care actioneaza in judetul nostru de multa vreme, numai la comanda. De unde deducem, noi asta? Practic, un asemenea autoturism are chei de contact dotate cu cip, ceea ce inseamna ca deschiderea portierelor, dar si pornirea autoturismului, are loc in urma transmiterii catre calculatorul de bord a unui semnal codat, in sistem electronic. Ca urmare a dotarii masinii cu un astfel de pseudo-sistem de siguranta, autoturismul ar trebui sa fie imposibil de furat. Insa, din pacate pentru victimele hotilor de masini, teoria este una, pe cand practica ne arata cu totul altceva…

Doar in cursul acestui an, in judetul Salaj, au fost inregistrate 11 furturi de autoturisme (un Audi A6, doua Audi A4, doua VW Passat, doua VW Golf, un VW Bora, un Mercedes 300D, un Renault Traffic, o Dacie) si o motocicleta Kawasaki, majoritatea evenimentelor avand loc, pe timp de noapte (indeosebi in noptile de joi spre vineri), in parcarile aflate pe raza municipiul Zalau. Din fericire pentru cativa dintre cei ramasi in parcare cu buzele umflate, politistii au reusit sa recupereze 3 masini, dar si motocicleta. Restul, sustin unele surse, cel mai probabil au luat calea Republicii Moldova, Bulgaria, Ucraina sau au fost dezmembrate in diverse ateliere subterane, specializate in comercializarea pieselor second-hand.

Intr-un top al masinilor furate, dupa cum se poate observa, hotii prefera, fara doar si poate, autoturismele nemtesti. In topul furturilor, Volkswagen se afla pe prima pozitie, urmat indeaproape de Audi, Mercedes, Dacia, BMW si Daewoo. Potrivit site-ului Inspectoratului General de Politie (IGP), la nivel national, la rubrica autoturisme furate, Volkswagen si Dacia figureaza in capul listei, cu cele mai multe masini furate. Astfel, numai in acest an, peste 150 de proprietari de Volkswagen au ramas cu ochii in soare, cifra fiind valabila si pentru posesorii de Dacia. Din cate se pare, modelul preferat al hotilor de Volkswagen este Passat.

Pe locul doi, la nivel national, in ceea ce priveste preferintele hotilor de masini urmeaza BMW, cu 105 masini furate. Ca si in cazul VW, si in zona BMW sunt cautate modelele mai scumpe. Din totalul masinilor furate de la BMW, 13 sunt modele X5. Site-ul arata ca si marca Audi este destul de cautata de hoti. Pana acum, peste 90 de proprietari de Audi au ramas fara masini. Modelul Audi A6 figureaza cu 19 masini furate, insa tunarii nu iarta nici modelele A4, TT, Audi 80 sau Audi 100. In acelasi context, dupa cum stau lucrurile in momentul de fata, proprietarii de masini frantuzesti pot sta ceva mai linistiti decat ceilalti, avand in vedere faptul ca numarul furturilor la aceste tipuri de masini este mult mai mic. Cu toate acestea, Renault si Peugeot sunt cele mai cautate modele frantuzesti.

IPJ Salaj informeaza proprietarii de autoturisme si asupra modului in care acestia se pot proteja de hotii de masini. In opinia politistilor, se sugereaza montarea pe autoturisme a unor: sisteme performante de alarma; sisteme suplimentare de blocare a alimentarii cu carburant a motorului; sisteme GPS pentru a putea fi localizate mai usor; camere video pentru supravegherea parcarilor. Insa, dupa cum evolueaza tehnica la care apeleaza hotii de masini, aflati mereu cu un pas in fata politistilor, nu credem ca exista solutii pentru a-ti proteja, in procent de suta la suta, propriul autoturism. Motiv pentru care avem convingerea ca cea mai buna protectie impotriva furturilor de masini este de a apela la asigurarea CASCO. Ce-i drept, solutia este destul de costisitoare, insa te scapa de insomnii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »