Zalaul – minune: 5 – 8.000 euro/ar

Magazin Salajean 31 octombrie 2007 0

Zalaul - minune: 5 - 8.000 euro/ar

Nu e pentru prima data cand se scrie despre pretul exorbitant al apartamentelor si terenurilor in Zalau. Incercam sa dam un raspuns si la intrebarea clasica de ce. Si sa va spunem ce planuri oficiale exista pentru dezvoltarea urbanistica a scumpului nostru municipiu resedinta de judet. Care vor influenta, intr-un fel sau altul, si preturile imobiliare.

Preturi de preturi

Din informatiile culese de la agentiile imobiliare din Zalau, rezulta ca toate sunt mai scumpe decat anul trecut, spre exemplu. Si apartamentele, si terenurile. La Coada Lacului, de pilda, un ar de teren a ajuns si pana la 8.000 de euro, dar nu s-a vandut, in schimb vanzandu-se, in aceeasi zona, cu 7.000 de euro. Daca anul trecut gaseai apartamente cu doua camere la 1 miliard de lei vechi, acum nu mai gasesti sub 1,2 miliarde de lei vechi. A crescut pretul si la garsoniere, de la, in medie, 700 de milioane de lei vechi la 800 de milioane. Desigur, toate aceste date sunt estimative, si ele difera, de la zona, la zona, si in functie de confort. Se vinde si se cumpara in toate zonele. In Livada Aghires un ar de teren ajunge pana la 6.000 de euro, iar in zona Sarmas, la strada, la 7.000 de euro. In zona Andrei Muresanu, un ar de teren intravilan ajunge pana la 4.500 de euro, iar cel extravilan la 1.500 de euro. Pare-se ca sunt din ce in ce mai cautate si terenurile din extravilan, cu sau fara facilitati, putandu-se ajunge la preturi de 2.000 – 2.500 euro/ar.

De ce cresc preturile imobiliare?…

Reprezentanti ai Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare au afirmat anul acesta ca apartamentele vor continua sa se scumpeasca pentru inca o perioada de circa cinci ani, dupa care vor stagna, deoarece se va ajunge la un nivel limita, la care locuintele nu se vor mai vinde. De altfel, puterea de cumparare a romanului creste la un ritm mai scazut comparativ cu preturile locuintelor. O alta explicatie vanturata de multa vreme este ca preturile cresc din cauza agentiilor imobiliare, care le umfla artificial, si pentru comisioane mai grase. La aceasta posibila cauza trebuie vazut de la caz la caz. O alta cauza vehiculata in media este si relaxarea creditarii, iar acest lucru se va simti insa pe masura ce BNR va aviza mai multe banci care vor acorda astfel de credite. Preturile apartamentelor in Romania au o tendinta de crestere, pe masura ce si veniturile populatiei vor creste, fenomen specific unei economii functionale in care preturile se stabilesc in functie de piata, a declarat presedintele Camerei de Comert Imobiliar, Emil Giurgiu, citat de Rompres si ziarul financiar electronic. De curiozitate, un apartament la etajul 8 in cartierul Titan din Bucuresti a ajuns la un pret de vanzare de 150.000 euro. O alta explicatie din presa de specialitate, pe langa cea clasica, cu banii capsunarilor: si la apartamentele din blocurile noi cresc preturile, dar nu asa de mult ca la cele vechi pentru ca pe acest segment vin acum foarte multi investitori, astfel ca exista o competitie intensa. Asa ca, mai spun aceste explicatii, la blocurile vechi preturile vor creste usor, dar aceasta situatie se va atenua, si este posibil sa asistam la o stagnare, chiar scadere a preturilor, dar numai in conditiile unei intensificari a constructiei de blocuri noi. Ar mai fi posibil ca piata imobiliarelor de la noi sa se stabilizeze cam in sapte-zece ani, dupa trecerea la moneda euro.

Planuri oficiale

In municipiul Zalau, pe partea de construire de noi locuinte din fonduri de la bugetul de stat – locuinte pentru inchiriere catre tineri, locuinte ANL – exista lucrari finalizate, in constructie si proiecte care urmeaza sa fie demarate. In categoria lucrarilor finalizate se afla blocul O3, de pe strada Olarilor, bloc ANL cu 20 de unitati locative, care a fost dat in folosinta in anul 2003. In aceeasi zona se afla in constructie blocul O4, cu 20 de unitati locative, care are ca termen de finalizare luna martie 2008. Tot cu destinatia de locuinte pentru inchiriere de catre tineri este si fostul camin IAIFO, cu lucrarile la corpul B si C, cu termenul de finalizare, conform contractului, 31 ianuarie 2008. Constructorul intentioneaza ca lucrarile la ambele corpuri sa fie finalizate pana in data de 15 noiembrie a.c.. Blocul va avea 24 de unitati locative, ne-a informat purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Maria Manuela Ghiurutan.

Sursa citata a adaugat ca in data de 11 noiembrie a.c. va vea loc, pentru a treia oara, licitatia pentru desemnarea constructorului blocurilor ANL din cartierul Dumbrava I, str. Viitorului. In zona vor fi construite 12 blocuri cu doua si trei etaje, pentru 6 blocuri cu un total de 90 de unitati locative fiind deja alocate fondurile necesare. Pentru celelalte 6 este deja realizata proiectarea, care va fi cuprinsa in lista sinteza a Ministerului Dezvoltarii si Lucrarilor Publice pentru anul urmator.

Din sursa mentionata am mai aflat ca la Serviciul de Urbanism si Amenajarea Teritoriului al Primariei Zalau sunt in lucru mai multe documentatii de urbanism, in vederea construirii de locuinte colective, pentru care s-a efectuat deja procedura de aprobare. In atentia Primariei se afla zona Gradina Poporului unde vor fi realizate lucrari tehnico-edilitare darf si accesul principal in cartierul Meses (pe langa Directia Agricola). Se are in vedere si proiectarea infrastructurii si pentru cartierul Dumbrava Nord (Dealul Morii). Lucrari tehnico-edilitare vor fi realizate si in zona Gradina Onului, unde primaria a dat 32 de loturi de teren pentru construirea de case de catre tineri. Toate aceste lucrari vor fi finantate prin creditul accesat de Primaria municipiului Zalau, cu aprobarea Consiliului Local.

Se afla in lucru si va fi predat, conform sursei citate, Planul Urbanistic General (PUG), in vederea parcurgerii procedurilor de aprobare. In noul PUG este introdusa in intravilan si este prevazuta, in vederea construirii de locuinte colective, o zona mai generoasa, aflata intre str. Eminescu si str. Vanatorilor.

Zalaul se dezvolta in toate directiile

Tendinta de expansiune a suprafetei din intravilan este evidenta, ca atare am incercat sa permitem dezvoltarea orasului in toate directiile, acolo unde terenul nu prezinta riscuri, pentru a nu crea o presiune artificiala asupra pretului terenurilor, sigur, cu anumite inconveniente. Unul dintre acestea este posibilitatea limitata de a dezvolta infrastructura pe suprafete mari. Dar, s-au realizat studii de sistematizare astfel incat toate zonele sa se dezvolte armonios, respectand regulile de urbanism. Am tinut cont si de faptul ca exista tendinte de dezvoltare a zonei industriale, prin urmare, s-au facut studii de sistematizare pe 158 ha, prevazute a fi destinate unitatilor industriale de logistica, servicii. O parte din aceste terenuri vor fi puse in evidenta si de soseaua de centura care urmeaza sa fie construita, a declarat primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »