Zalaul in jurul anului 1000 – vernisaj de exceptie

Magazin Salajean 30 iulie 2007 0

Sala mica de expozitii temporare a Sectiei de Istorie Vasile Lucacel, din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau a gazduit la finele saptamanii trecute expozitia intitulata Zalaul in jurul anului 1000.

La eveniment a participat primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, viceprimarul Onorica Abrudanu, directorul Muzeului Judetean, Elena Musca, fostul director al Muzeului, Gheorghe Tamba si Dan Bacuet.

Cei prezenti au avut parte de o prezentare facuta de Dan Bacuet, cel care a participat la cercetarile arheologice, care au dus la descoperirea unor asezaminte si morminte, in municipiul Zalau, in locul in care este amplasat Poligonul militar.

Potrivit unei surse documentare, in jurul secolului al X-lea, cateva grupe razboinice maghiare au patruns pe teritoriul orasului Zalau. Prin aceste sapaturi s-a verificat daca intr-adevar au existat, a spus Dan Bacuet. In urma cercetarilor arheologice s-a decoperit un sat, cu asezaminte din lemn, precum si un mormant.

Descoperirea asezarilor si a mormantului ma face sa cred cu tarie ca orasul Zalau exista inca din secolul X. Pe baza obiectelor descoperite pot spune ca, la acea vreme, existau doua clase sociale, respectiv clasa nobiliara, si cea de rand. Piesele scoase la iveala sunt extrem de rare, iar analizele osteologice vin sa completeze ideea ca acele persoane nu executau munci grele, facand parte din elita sociala, a adaugat Dan Bacuet.

Vernisarea expozitiei a fost urmata de prezentarea filmului documentar Vestigii istorice salajene, evenimentul fiind inclus in suita de actiuni organizate cu ocazia Zilelor Zalaului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »