Zalaul este gazda reuniunii internationale a sindicalistilor din Tenaris

Magazin Salajean 22 septembrie 2011 0

Zalaul este gazda reuniunii internationale a sindicalistilor din Tenaris

Comitetul International al Salariatilor din Tenaris s-a reunit ieri, la Zalau, pentru a realiza un plan de actiune prin care sa fie aparate drepturile salariatilor companiei.

La intrunirea care se desfasoara, in orasul de la poalele Mesesului, in perioada 21-23 septembrie, participa lideri de sindicat din Japonia, Columbia, Argentina, Canada, Italia si Brazilia. Actiunea de la Zalau este organizata de Federatia Internationala a Metalurgistilor (EMF).

Baza comitetului s-a pus in urma cu cinci ani, in Argentina, de catre reprezentantii sindicatelor din societatile comerciale ale Tenaris din Italia, Canada, Brazilia, Romania si tara gazda sub directa indrumare a EMF.

Asa cum a declarat ieri, presedintele Sindicatului Metalurgistul Silcotub Zalau, Alexandru Rus, aceasta reuniune este cea de-a cincea intrunire anuala a comitetului.

Avem onoarea de a gazdui aceasta manifestare, in cadrul careia ne-am propus sa analizam realizarile unor indicatori dintr-un plan menit sa vina in sprijinul salariatilor. Preluam din experienta sindicatelor din afara tarii, deoarece acestea au deja o traditie sindicala. Speram sa ajungem la un consens si sa realizam un plan realist si viabil pentru salariati, a mentionat Alexandru Rus.

Investitiile Tenaris de la Zalau, benefice si pentru comunitate

Prezent la deschiderea reuniunii, prefectul Salajului Vegh Alexandru a remarcat ca in ultima perioada in Salaj nu s-au inregistrat probleme de natura sindicala.

Incercam sa rezolvam prin discutii si negocieri problemele pe care le intampina aceste structuri. In anii 2009 si 2010, Guvernul a luat cateva masuri pentru a sprijini salariatii pe perioada de criza. Ma bucur ca astazi, Tenaris lucreaza in Zalau la capacitate maxima si se dezvolta prin investitii noi, ceea reprezinta un lucru pozitiv pentru angajatii sai, dar si pentru comunitatea salajeana si totodata pentru sindicatul care incearca sa obtina conditii cat mai bune de lucru si venituri cat mai mari pentru salariati, a aratat Vegh Alexandru.

Nu ne lasam

In replica, presedintele Cartel Alfa filiala Salaj, Pompiliu Ceaca a sustinut ca masurile luate la un moment dat de Guvern au fost nepotrivite si sindicatele nu au fost deloc multumite de modul de rezolvare a situatiilor ivite.

Nu s-a facut nimic pentru sectorul privat, ci a crescut taxa pe valoarea adaugata, ceea ce a dus la cresterea preturilor produselor. Un astfel de demers dovedeste ca avem un Guvern slab nu unul performant, dar sper ca viitorul guvern va intelege dialogul cu sindicatele. Codul social actual, promovat de Guvern prin asumarea raspunderii, fara consultarea sindicatelor loveste puternic in institutia sindicala din Romania si este un adversar al acestei structuri. Sper ca in aceste zile, la nivelul comitetului sa se elaboreze o strategie cat mai benefica pentru toti lucratorii companiei, a spus Pompiliu Ceaca.

Reprezentantul salariatilor de la Romstil Cord Michelin din Zalau, Adrian Ilies a subliniat nevoia unitatii si ajutorului reciproc in demersurile sindicale, iar Alexandru Rus a avertizat ca in ciuda eforturilor legislativului de a ne, de a ne desfiinta, nu ne lasam, pentru ca nu suntem singuri.

Principalele obiective ale comitetului sunt: obtinerea de locuri de munca sigure pentru membrii firmei; recunoastere deplina a organizatiilor sindicale ca reprezentanti ai salariatilor; dreptul la informare si consultare asupra deciziilor companiei care au un impact in viata salariatilor (investitii corporative, achizitii, fuziuni sau reorganizarea muncii); schimbul de informatii referitoare la scopurile, provocarile, strategiile si succesele sindicatelor, ajutor in procesul de negociere a contractului colectiv, in confruntari cu Tenaris prin greve sau alte conflicte cu compania. Comitetul International al Salariatilor din Tenaris isi propune consolidarea si extinderea acestei structuri, intalniri periodice ale sindicatelor Tenaris, precum si facilitarea schimburilor de experienta si instruire in domeniul reprezentarii salariatilor, sanatatii, sigurantei in munca si a mediului inconjurator.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »