Zalaul ar putea creste cu peste 600 de hectare

Magazin Salajean 4 iulie 2007 0

Zalaul ar putea creste cu peste 600 de hectare Intravilanul Zalaului s-ar putea mari cu peste 600 de hectare, daca autoritatile de la Bucuresti vor aproba propunerile pe care le va inainta Consiliul Local municipal. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Zalau, Cristian Curta, actualul Plan Urbanistic General (PUG) al orasului, aprobat in 2000, atribuie urbei o suprafata de 1.787,69 de hectare, dar intravilanul s-ar putea mari cu 686,65 de hectare daca propunerile pentru noul PUG vor trece de autoritatile de la Bucuresti. Suprafata trecuta in Planul Urbanistic General, aprobat in 2000, este de 1787,69 de hectare. Prin noul PUG exista propuneri de zone noi ce totalizeaza 686,65 hectare. Este vorba despre sase zone pentru care exista intocmite Planuri Urbanistice Zonale si de alte sase, care nu au asa ceva, a declarat Cristian Curta.

Asa cum era de asteptat, cele mai mari suprafete propuse pentru includerea in intravilan se afla in zonele pe care zalauanii le cunosc sub denumirea de Dealul Morii (92,1 de hectare), Ferma Pomicola Meses (58,8 de hectare) si parcela Berindei (27,7 de hectare, vizavi de Popasul Romanilor, catre Stana). Cum in toate aceste locatii au inceput deja sa prinda contur noi cartiere rezidentiale, deloc de neglijat pentru cei care isi doresc sa schimbe apartamentele de la bloc cu case, multi dintre cetatenii municipiului incearca sa gaseasca posibilitati financiare sa achizitioneze teren. Oamenii sunt cu atat mai interesati de aceste zone in dezvoltare cu cat autoritatile locale au inceput, la randul lor, sa caute solutii care sa permita introducerea retelelor de utilitati si amenajarea acceselor rutiere si pietonale.

Numai ca, aceste proiecte sunt pe termen lung si, mai mult, constituie un punct de trecere a PUG-ului prin sita autoritatilor centrale. Din cauza ca suprafata propusa pentru a fi inclusa in intravilanul Zalaului este mult mai mare comparativ cu cererile de includere in intravilan intocmite de primariile altor municipii, ca PUG-ul sa fie aprobat, autoritatile administratiei zalauane vor trebui sa-si argumenteze foarte bine cererea catre Bucuresti. Printre motivele care se aduc in astfel de cazuri se numara cresterea economica a orasului si cea demografica. In plus, asa cum spuneam anterior, autoritatile locale vor trebui sa demonstreze ca au si capacitatea financiara de a realiza infrastructura pentru fiecare din zonele respective, valorile estimate pentru acest obiectiv fiind de ordinul milioanelor de lei (spre exemplu, 50 de milioane de lei necesari pentru infrastructura viitorului cartier Meses).

Deocamdata, PUG-ul nu a fost trimis la centru, Primaria Zalau insistand sa consulte populatia la intocmirea lui in cadrul unei dezbateri publice care a avut loc in luna martie a anului curent. In prezent, sunt in curs de obtinere avizele necesare, dupa care PUG-ul va fi trimis spre aprobare Ministerului Lucrarilor Publice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »