Zalauanul tepuit de 2.000 de euro de o banca din Zalau si-a primit banii

Magazin Salajean 30 august 2010 0

Zalauanul tepuit de 2.000 de euro de o banca din Zalau si-a primit banii

Aproximativ 50 de salajeni au depus reclamatii la Protectia Consumatorilor Salaj, impotriva institutiilor bancare din Zalau care au retinut comisioane declarate ilegale prin Ordonanta 50/2010, intrata in vigoare in luna iunie. Prin aceste comisioane, unii salajeni au pierdut cateva sute de lei, insa cea mai mare teapa

a fost primita de un zalauan care a fost lasat fara 2.000 de euro, printr-un comision practicat de banca, desi a fost eliminat din contractul de credit. Acesta din urma si-a primit insa banii, in cursul saptamanii trecute, dupa ce comisarii de la Protectia Consumatorilor au facut o vizita la banca respectiva.

Potrivit directorului Comi-sariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj, Claudiu Silaghi, toate cele 50 de reclamatii depuse de salajeni au fost intemeiate, o parte din acestea fiind deja rezolvate, si toate in favoarea clientilor. In urma plangerilor depuse de reclamanti, am desfasurat controale la institutiile bancare ce au retinut comisioane ilegale. Pana in prezent, a fost aplicata o sanctiune contraventionala unei institutii bancare reclamata de 13 persoane ca retinea comisioane ilegal, conform Ordonantei 50, si un avertisment unei alte banci din municipiu. Este vorba de institutia bancara ce a retinut unui zalauan un comision in valoare totala de 2.000 de euro, care ulterior a depus reclamatie la noi in acest sens. Impotriva aceleiasi banci am mai avut inregistrata reclamatia unei alte persoane careia i-a fost retinut un comision de urmarire riscuri in valoare de cateva sute de lei. In acest caz am aplicat doar o sanctiune cu avertisment, deoarece banca a restituit aceste comisioane integral pagubitilor, a declarat Silaghi.

Insa reclamatiile celor doi tepuiti de banca respectiva nu s-au limitat doar la comisioane ilegale. Cei doi au depus reclamatii si impotriva modului de calculare a dobanzii. Claudiu Silaghi ne-a declarat ca acestea sunt in lucru, urmand a fi solutionate in cel mai scurt timp.

Astfel de controale vor mai avea loc si saptamana in curs. In cazul in care institutiile bancare nu vor returna comisioanele retinute ilegal, CJPC Salaj are dreptul sa sanctioneze si sa actioneze in instanta unitatile respective.

Potrivit legislatiei actuale, bancile ar trebui sa modifice pana la 19 septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia, pentru a le adapta la noile reglementari, si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumuturile cu dobanda variabila, in timp ce la celelalte, comisioanele sunt limitate la 1 la suta. Totodata, bancile sunt obligate ca pana la aceeasi data sa introduca in contractele de credit cu dobanda variabila in derulare formule de calcul al dobanzii legate de o referinta, precum EURIBOR sau ROBOR.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »