Zalauanii sunt dezinteresati de subventia pentru construirea unei locuinte

Magazin Salajean 23 februarie 2007 0

Zalauanii sunt dezinteresati de subventia pentru construirea unei locuinte

Printr-o Ordonanta de Urgenta, Guvernul a modificat si, totodata, a completat Programul National privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, care a fost aprobat prin Ordonanta de Urgenta 51/2006. Modificarile vizeaza descentralizarea activitatilor de fundamentare si de acordare a subventiilor pentru constructia de locuinte proprietate personala, scurtarea circuitului birocratic in analiza si acordarea ajutorului banesc, asigurarea posibilitatii de contestare a deciziilor de neacordare a acestei facilitati pentru solicitanti, precum si luarea in calcul a solvabilitatii bancare la acordarea creditelor ipotecare.

Pentru a beneficia de subventia de la bugetul de stat, care este de 20 la suta din valoarea locuintei construite, tinerii casatoriti trebuie sa fie in varsta de pana la 35 de ani la data depunerii cererii de subventionare, si nu la data contractarii locuintei, asa cum se prevedea initial. Potrivit actului normativ adoptat, subventia se acorda la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari, plata facandu-se la terminarea lucrarilor, in contul beneficiarului, pentru finantarea constructiei locuintei prin credit ipotecar, deschis la institutia financiar-bancara care i-a acordat creditul. De asemenea, in vederea obtinerii ajutorului financiar, se ia in calcul numai valoarea locuintei, conform devizului general, care nu cuprinde cheltuielile pentru obtinerea si amenajarea terenului sau pentru asigurarea utilitatilor, garajelor (indiferent de locul de amplasare a (acestora), precum si anexelor gospodaresti nelegate structural de cladire.

O alta modificare consta in faptul ca la stabilirea cuantumului subventiei se lua in calcul aria desfasurata construita stabilita potrivit datelor din proiectul de executie al lucrarilor de constructie. Pentru a beneficia de aceasta facilitate, persoanele fizice care construiesc pentru prima data o locuinta prin credit ipotecar, trebuie sa detina un drept real sau de folosinta asupra terenului pe care se realizeaza constructia.

Pe de alta parte, actul normativ stabileste ca listele persoanelor care pot beneficia de subventii se afiseaza la sediul consiliilor locale, iar hotararile privind cererile de subventii respinse se comunica solicitantilor. Dupa expirarea perioadei de contestare, cererile respinse se claseaza. Contestatiile privind acordarea subventiilor se vor adresa primarului, in termen de 7 zile de la afisarea listelor, sau, dupa caz, de la data luarii la cunostinta de catre solicitant a respingerii cererii. Contestatiile vor fi solutionate in termen de 15 zile de la primire. Acest lucru, in Zalau, nu poate fi luat in discutie deocamdata, intrucat, potrivit datelor furnizate de autoritatile locale, desi au trecut aproape 8 luni de la intrarea in vigoare a Ordonantei 51/2006, la Primaria municipiului nu a fost inregistrata nici o cerere pentru a se beneficia de pe urma acestor subventii. Totusi, surse din cadrul Primariei sustin ca, in ultima perioada, au existat mai multe persoane interesate de subiect, astfel incat se preconizeaza ca ajutorul privind subventia de la bugetul de stat pentru construirea unei locuinte nu va fi ratat intru-totul de zalauani.

Alocatiile pentru subventii vor fi repartizate si acordate de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, prin intermediul consiliilor locale ale localitatilor in care sunt amplasate locuintele.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »