Zalauanii se calca in picioare pentru ajutoarele la incalzire

Magazin Salajean 20 octombrie 2010 0

Zalauanii se calca in picioare pentru ajutoarele la incalzire

Criza financiara i-a afectat puternic pe zalauani, foarte multi dintre ei cautand sa reduca din cheltuieli, indeosebi cele cu utilitatile la incalzire pe timpul iernii. Prin urmare, cu sutele se inghesuie zilnic la Directia de Asistenta Sociala si Comunitara din cadrul Primariei Municipiului Zalau, pentru a depune cereri pentru ajutoarele la incalzire. In doar trei zile de cand se preiau dosare, la ghiseele institutiei s-au prezentat, la completarea formularelor de subventii la incalzire, aproximativ 350 de persoane din municipiu.

Cateva sute de zalauani si-au depus deja dosarele in vederea obtinerii subventiilor la incalzire pentru sezonul rece, la ghiseele Directiei de Asistenta Sociala si Comunitara (DASC) din cadrul Primariei Municipiului Zalau. Potrivit purtatorului de cuvant al municipalitatii, Manuela Ghiurutan, majoritatea cererilor depuse sunt pentru subventii la incalzirea cu gaz. Aproximativ 350 de persoane din municipiul Zalau au depus, in perioada 15-19 octombrie, dosare in vederea obtinerii subventiilor la incalzire pentru perioada sezonului rece 2010-2011.

Si anume, 313 persoane au solicitat subventii pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale, 32 de persoane pentru incalzirea cu lemne, carbuni si combustibil petrolier si trei pentru ajutoare de incalzire cu energie termica, a declarat purtatorul de cuvant. Potrivit sursei citate, de acest ajutor pot beneficia doar persoanele al caror venit pe membru de familie nu depaseste 615 lei. Iar valoarea ajutorului pentru incalzire variaza, in functie de venit, de la 10 la 100 de lei.

Formular incarcat de conditii

La depunerea dosarului, solicitantii trebuie sa prezinte mai multe documente, printre care actele de identitate ale membrilor familiei, factura de gaz si adeverintele de venit din luna anterioara: salariu, somaj sau pensie, pentru a face dovada faptului ca se incadreaza in program. Insa si completarea formularelor le da batai de cap persoanelor care solicita subventii la incalzire, dat fiind ca au fost modificate, fata de anii trecuti, pentru incadrarea noilor conditii de acordare a acestor ajutoare.

Si anume, nu pot beneficia de subventii la incalzire cei care detin animale, respectiv peste trei bovine, cinci porci, 15 familii de albine sau 20 de ovine, cei care detin masini cu motoare de peste 1,6 litri, depozite bancare de peste 3.000 de lei ori terenuri de peste 1.000 de metri patrati. Sunt exceptati de la ajutor si cei care detin utilaje de prelucrat lemnul: gater, drujba sau alte utilaje de prelucrat lemnul actionate hidraulic, mecanic sau electric, presa de ulei sau moara de cereale.

Unii refuza completarea dosarelor

Pe langa faptul ca unii solicitanti au nevoie de ajutor in completarea formularelor, altii refuza sa aduca toate documentele pentru completarea dosarelor. Pentru a evita respingerea solicitantilor, le transmitem acestora adrese prin care sunt rugati sa-si completeze cu documentele lipsa dosarele pentru subventii la incalzire. Asta pentru ca in momentul in care nu depun toate actele necesare potrivit legii, suntem obligati sa le respingem cererea, a declarat reprezentantul autoritatilor locale.

Acesta nu ne-a putut explica din ce cauze aceste persoane refuza sa-si completeze dosarele, probabil, fie pentru ca nu indeplinesc toate conditiile mentionate anterior, fie din alte cauze. Astfel ca aceste persoane nu vor putea beneficia de subventii la incalzire. In plus, reprezentantii DASC Zalau sustin ca prin aplicarea noilor conditii de acordare a subventiei la incalzire se va reduce simtitor numarul beneficiarilor din aceasta iarna, fata de sezonul rece din anii trecuti.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »