Zalauanii pot sa-si ia adio de la reabilitarea termica

Magazin Salajean 27 martie 2009 0

Zalauanii pot sa-si ia adio de la reabilitarea termica

Cu toate ca noua asociatii de proprietari din Zalau au depus dosare la Primaria Zalau pentru reabilitarea termica a blocurilor, consilierii municipali nu au prevazut in bugetul local decat 100.000 de lei din care sa acopere partea de cofinantare pentru investitiile respective. Conducerea Primariei Zalau sustine ca, intai, este important ca proiectele de reabilitare a blocului sa demareze, dupa care vine partea a doua: cea a finantarii lor. In privinta banilor, daca nu vor ajunge cei 100.000 de lei, se vor gasi alte surse, precum fondul de rulment sau rezerva bugetara.

Guvernul a facut primul pas in campania nationala de reabilitare termica a blocurilor prin adoptarea ordonantei de urgenta care reglementeaza interventia statului in aceasta chestiune. De la mic la mare, in program sunt incluse toate blocurile de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990. Finantarea lucrarilor de interventie se asigura 50 la suta din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in timp ce alte 30 de procente sunt asigutate din fonduri aprobate anual din bugetele locale si din alte surse legal constituite. Ca urmare, doar 20 la suta din costul lucrarilor trebuie suportat din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari sau din alte surse legal constituite.

Zalauanii au inceput, inca din ultimii 2 ani, sa inteleaga ca isi pot pastra mai multi bani in buzunar daca investesc in reabilitarea blocurilor. In plus, confortul pe care si-l asigura in locuinte, in urma izolarii termice a imobilelor, este mult sporit, astfel ca in toate cartierele municipiului gasesti cel putin un bloc care a fost reabilitat, dar cu investitiile locatarilor.

Pentru reabilitarea termica gandita de autoritatile centrale au optat, insa, alte noua asociatii de proprietari, ale caror dosare sunt depuse la Primaria Zalau. Numai ca, in bugetul aprobat de consilierii locali, in aceasta saptamana, suma care apare la capitolul reabilitare termica a blocurilor este, insa, extrem de mica: doar 100.000 de lei, comparativ, spre exemplu, cu cei 1,1 milioane de lei alocati pentru reabilitarea si modernizarea sistemului de incalzire a cladirii primariei. Explicatia pe care ne-a oferit-o primarul Radu Capilnasiu este ca, daca va fi necesara o suma mai mare, se poate apela la fondul de rulment sau la rezerva bugetara.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »