Zalauanii platesc mai mult pentru caldura decat bucurestenii

Magazin Salajean 14 decembrie 2011 0

Zalauanii platesc mai mult pentru caldura decat bucuresteniiPretul gigacaloriei platit de zalauani este semnificativ mai mare fata de perioada de debut a crizei. Paradoxal, agentul termic in orasul de la poalele Mesesului este mai scump decat in Capitala. Potrivit analizelor realizate de specialistii de la Econtext, consumatorii din municipiu racordati la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice trebuie sa scoata din buzunare 170 de lei pe gigacalorie (Gcal), cu 42,9 la suta mai mult decat in anul 2008, cand pretul caldurii se cifra la valoarea de 119 lei pe Gcal. Aceasta valoare situeaza Zalaul pe locul 15 in topul oraselor din Romania in care s-au inregistrat cele mai mari cresteri ale valorii gigacaloriei din ultimii trei ani. Bucurestenii plateau in 2008, pentru o Gcal 119 lei, iar acum costul acesteia s-a majorat la 169,9 lei /Gcal. Din datele prezentate de Econtext, agentul termic s-a scumpit cel mai mult in Baia Mare (cu 101,1 la suta fata de anul 2008), in Focsani (cu 82,4 la suta) si in Oradea (cu 79,5 la suta), in timp ce la Alba Iulia pretul a ramas neschimbat, in Botosani caldura s-a ieftinit cu 4,2 la suta, iar in Giurgiu pretul gigacaloriei s-a redus semnificativ, respectiv, cu 74,3 la suta.

Din evaluarile facute de reprezentantii Econtext, reiese ca in Regiunea de Nord-Vest doar 9 la suta din locuinte sunt racordate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic. In plus, se arata ca Salajul se pozitioneaza pe locul 25 in ierarhia pretului de facturare a agentului termic catre populatie. Acesta, potrivit Econtext, ar avea valoarea de productie de 433 lei pe Gcal, din care 263 reprezinta subventia de la bugetul local, rezultand pretul de facturare catre populatie de 170 de lei pe Gcal.

La nivel national, pe primele trei locuri se afla judetele: Calarasi, unde populatia plateste 299 de lei pe Gcal (fara ca aceasta energie sa fie subventionata), Dambovita, unde consumatorii platesc 298 de lei pe Gcal (iar subventia este de 147 de lei pe Gcal) si Teleorman, unde pretul agentului termic este de 297 de lei pe Gcal (la care administratia locala contribuie cu o subventie de 114 lei pe Gcal). La polul opus, se situeaza judetele Gorj cu un pret de 113 le pe Gcal (si o subventie de 64 de lei), Ilfov cu 108 lei pe Gcal (fara subventie) si Covasna unde se plateste 92 de lei pe Gcal (cost nesubventionat de bugetul local).

E-Star are, la Zalau, cele mai mici preturi

Zalauanii nu platesc in aceasta iarna mai mult fata de anul trecut pentru energia termica furnizata in sistem centralizat. Potrivit purtatorului de cuvant al E-Star ZA Distriterm, Balogh Katalin, pretul unei Gcal din sezonul rece precedent este acelasi cu pretul din aceasta iarna, respectiv de 170 de lei (cu TVA), iar pretul de productie a fost de 433,04 (fara TVA), diferenta reprezentand subventia asigurata de la bugetul local.

Comparativ cu orasele unde E-Star are sucursale, in Zalau pretul energiei termice este cel mai scazut, la Targu Mures acesta este de 231 de lei pe Gcal, iar la Gheorgheni de 187 de lei pe Gcal. Municipalitatea ne-a asigurat ca vom pastra acelasi pret, iar consumatorii nu au motive de ingrijorare, din contra. Pretul de productie ar putea scadea daca tinem cont de investitiile demarate in Zalau si de cele viitoare. Scopul nostru este sa tinem acest pret la nivel competitiv pe piata, sa-i asiguram pe consumatori ca merita sa se racordeze in sistem centralizat si ca, la noi, vor plati mai putin decat pe sistem individual, ne-a declarat Balogh Katalin.

Zalauanii sunt interesati de oferta operatorului de termoficare. Anul trecut numarul consumatorilor racordati in sistemul centralizat de furnizare a agentului termic era sub 600, in timp ce in prezent numarul acestora a depasit 600 (din care 48-50 sunt institutii), in urma racordarii in sistem a cinci blocuri de locuinte.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »