Zalauanii nu vor mai construi dezordonat

Magazin Salajean 13 ianuarie 2009 0

Zalauanii nu vor mai construi dezordonatCa sa dea o forma unitara oraselor, autoritatile centrale au aprobat, la finalul anului trecut, o serie de reglementari in domeniul constructiilor care sunt menite sa-i determine pe cetateni sa respecte toate normele atunci cand se apuca de construit. Din acest an, avertismentul a fost scos din seria de sanctiuni, astfel ca persoanele sanctionate cu amenda contraventionala nu mai au posibilitatea sa conteste acest lucru in instanta, obtinand transformarea amenzii in avertisment. Totodata, in baza noilor prevederi, autoritatile locale pot desfiinta constructiile neautorizate de pe domeniul public, fara a mai fi necesar verdictul instantei. Asadar, adio chioscuri facute la intamplare pe domeniul public, adio garduri anapoda, ca sa nu mai vorbim de vile ivite prin cartierele rezidentiale fara ca proprietarii sa fi avut autorizatie de constructie. Mai mult, costurile de demolare vor fi suportate de persoana ce a incalcat legea.

Deocamdata cuantumul amenzilor ramane neschimbat, cele mai usturatoare fiind pentru modificarea unui monument istoric fara a avea autorizatie. Pe viitor, insa, nivelul amenzilor ar putea fi modificat, lucru care ii va trezi la realitate pe cei care pefera, de cele mai multe ori, sa ocoleasca legea. Codul Constructiilor propus de Inspectoratul de Stat in Constructii anunta amenzi minime de 100.000 de lei.

Pentru Zalau, ordonarea constructiilor dupa un plan urbanistic a fost o idee reiterata in ultimii ani, cu atat mai mult cu cat, la fiecare actiune de control, inspectorii din cadrul Primariei Zalau depisteaza constructii neautorizate. La final de an, inspectorii au gasit in Zalau 41 de case familiale fara autoroizatie, precum si 31 anexe gospodaresti si garduri de imprejmuire a proprietatii unde acest act nu exista. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, in cadrul aceluiasi control au fost identificate 57 de constructii fara panou de identificare a lucrarilor. Pentru toate aceste nereguli au fost intocmite 43 de somatii scrise sau avertismente verbale si patru procese verbale de constatare a contraventiei pentru lipsa panoului de identificare a lucrarii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »