Zalauanii neglijeaza plata impozitelor locale

Magazin Salajean 14 aprilie 2010 0

Zalauanii neglijeaza plata impozitelor locale

Contribuabilii zalauani si-au platit mai putin de jumatate din valoare totala a impozitelor si taxelor datorate bugetului local, cu respectarea primului termen de plata – 31 martie, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, primarul Radu Capilnasiu. Este un grad de incasare bun, la persoane fizice, si foarte bun, la juridice, considera edilul. Cele mai slabe incasari s-au obtinut la capitolul taxa pe mijloace de transport, unde zalauanii nu au platit nici macar o treime din suma datorata, in timp ce firmele au achitat doar 26 la suta din valoarea obligatiei fiscale.

Cei care nu au achitat prima transa a obligatiilor catre bugetul local pana la finele lunii trecute vor suporta penalitati de 0,1 la suta pentru fiecare zi de intarziere. Urmatorul termen limita pentru cea de-a doua transa este 30 septembrie.

Incasarile nu sunt pe masura asteptarilor nici in ceea ce priveste cota defalcata din impozitul pe venitul global, criza economica ciuntind bugetul Zalaului. Astfel, daca in primul trimestru al anului trecut, municipiului i-au revenit din aceasta sursa peste 8,7 milioane de lei, in perioada corespunzatoare din 2010, la bugetul local au intrat circa 8,35 milioane de lei. O scadere de acest fel era de asteptat, in conditiile cresterii numarului de someri cand tot mai multi agenti economici din Zalau reduc numarul locurilor de munca, sustine Capilnasiu.

Pana in iunie, inca 74 de ANL-uri

In maxim doua luni, cei 74 de tineri zalauani, viitori chiriasi in locuintele ANL, isi vor primi cheile aparta-mentelor, a mai spus primarul. Potrivit acestuia, in prezent, comisia evalueaza cele peste 1.000 de dosare depuse, lista norocosilor urmand sa fie publicata in curand. In acest an vor fi receptionate 74 de unitati locative. Astfel, numarul total al locuintelor ANL existente la nivelul municipiului va ajunge la 211. Imobilele se afla tot in cartierul Viitorul, acolo unde anul trecut au fost date in folosinta 90 de astfel de apartamente.

Primarul a mai anuntat ca zalauanii din ANL-uri pot cumpara aceste spatii dupa minim un an de inchiriere neintrerupta, fara ca varsta sa fie un impediment: Valoarea de vanzare va fi stabilita printr-un ordin comun al Ministerului Dezvoltarii Locuintelor si al Ministerului Finantelor, care este, in prezent, in curs de elaborare. Statul incurajeaza vanzarea unitatilor locative existente, intrucat bugetul disponibil pentru contructia de locuinte pentru tineri este destul de mic. Ii asteptam pe potentialii cumparatori sa-si comunice intentia de a achizitiona apartamentele in care locuiesc in prezent cu chirie.

Invitatie la volei

In cadrul conferintei de presa, primarul a facut un apel la publicul zalauan, pe care l-a invitat sa participe, in numar cat mai mare, la cele trei meciuri pe care echipa de volei masculin, Remat Zalau, le va sustine in acest sfarsit de saptamana, la Sala Sporturilor din Zalau, in cadrul celui de-al treilea turneu al play-off-ului. Invitatia a fost lansata si de Liviu Ciupe, finantator al echipei, si de Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj. Publicul ne poate ajuta sa devenim campionii Romaniei la volei masculin, a spus Ciupe.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »