Zalauanii, mancati de vii de tantari!

Magazin Salajean 25 iunie 2012 0

Zalauanii, mancati de vii de tantari!

Nesuferitele insecte insetate de sange si care bazaie neincetat in urechile cetatenilor isi continua nestingherite veacul in Zalau, cel putin in aceasta vara. Municipalitatea a demarat, inca de la inceputul anului, licitatia pentru desemnarea firmei care sa realizeze activitatile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare. Cu toate acestea, starpirea micilor inaripate va fi posibila, cel mai devreme, doar la finele lunii august, chiar inceputul lunii septembrie.

Temperaturile extrem de ridicate din ultimele zile, precedate de ploile abundente au prins bine insectelor de tot felul. Inaripatele nesuferite au aparut cu duiumul in municipiul Zalau, cautandu-si de zor prin parcuri, la subsolul blocurilor, prada printre cetateni.

Primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, ne-a declarat ca procedurile de organizare a licitatiei pentru desemnarea firmei care sa realizeze activitatile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare au demarat inca din luna ianuarie a anului in curs, odata cu expirarea contractului anterior, in 31 decembrie 2011, incheiat pe o perioada determinata de 8 ani. Dupa cum se stie, in sedintele de Consiliu Local au fost comentarii referitoare la contractele de servicii, de ce ele se incheie pe perioade mai mari si de ce nu organizam anual licitatie pentru acele servicii. Le semnam pentru mai multi ani pentru ca tot ce inseamna delegarea prin licitatie a acestor servicii reprezinta o procedura de durata. Practic toate dureaza mai bine de o jumatate de an, asa cum este si in acest caz cand procedura de intocmire a documentatiei a inceput in ianuarie 2012, declara Radu Capilnasiu, primarul Municipiului Zalau.

Suma contractului, 8 milioane de lei

Contractul pentru prestarea serviciului public de salubritate pentru activitatile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare va fi semnat pentru o perioada de 8 ani. Valoarea estimativa a contractului se ridica la suma de 8 milioane de lei.

Potrivit sursei citate anterior, documentatia de atribuire a contractului cadru de delegare a serviciului public de salubritate pentru activitatile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare este publicata in SEAP. Licitatia va avea loc in data de 17 iulie, anul curent. Depinde, insa, de cum decurg lucrurile. In cazul in care se inscriu la licitatie mai multe firme si in cazul inregistrarii unor eventuale contestatii, acestea vor fi solutionate in termen de 30 de zile. Chiar si in conditiile in care se va desemna prestatorul de servicii, va mai dura pana la intocmirea documentatiei aferente.

Dezinsectia, poate la sfarsitul verii

Vestile nu sunt prea bune pentru cetateni: urmatoarele actiuni de deratizare nu se intrevad decat la finele lunii august, cel mai devreme. Nu avem cum sa facem deratizarea, dezinsectia pana la semnarea noului contract pentru aceste servicii. Nu este o situatie care sa necesite realizarea unei interventii de urgenta. Speram sa prindem sfarsitul verii, luna august sau poate inceputului lunii septembrie pentru efectuarea dezinsectiei si deratizarii, a precizat Radu Capilnasiu.

Potrivit acestuia, faptul ca nu s-au facut pana la aceasta data astfel de actiuni nu este atat de grav. Nu este chiar atat de grava situatia. Daca ar fi facut dezinsectia in saptamanile anterioare era foarte mare probabilitatea sa nu aiba niciun efect. Este nevoie de cel putin o saptamana sau chiar zece zile fara ploi abundente pentru ca efectul scontat sa fie pe masura, a afirmat primarul Zalaului.

Astfel, bariera birocratiei si termenele vesnice pana la desemnarea firmei va permite insectelor, in special tantarilor si mustelor sa piste in voie zalauanii. Singura scapare sunt plasele de insecte la geamurile locuintelor si, in cazul unor plimbari la lasarea serii, pe racoare, imbracamintea care sa acopere pielea.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »