Zalău: Haosul generat de noul sistem de semaforizare mai durează două luni

Mihaela Moldovan 6 februarie 2013 15
Zalău: Haosul generat de noul sistem de semaforizare mai durează două luni

Cu toate că luna aceasta lucrările privind introducerea în Zalău a unui nou sistem de management al traficului ar fi trebuit încheiate, reprezentanţii municipalităţii s-au văzut nevoiţi să amâne finalizarea investiţiei pentru luna aprilie. Primarul Radu Căpîlnaşiu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că acest lucru a fost necesar din cauză că reglarea semafoarelor cere mai mult timp decât se estimase iniţial. “Solicităm înţelegere din partea populaţiei. Este un proiect extrem de elaborat şi complex, care a funcţionat până acum în baza unor date culese din trafic în 2009, când a fost demarat. Între timp, datele s-au modificat, iar sistemul trebuie calibrat şi, ca urmare, se prelungeşte finalizarea lui până în aprilie”, a spus edilul.
În acelaşi cadru, directorul Direcţiei Generale de Administrare a Domeniului Public Zalău, Aurel Bican, a oferit explicaţii suplimentare. “La punerea în funcţiune, sistemul nu a avut date din trafic reale pentru a se putea adapta, ci a funcţionat bazându-se pe diagrame întocmite în 2009. Numai că valorile şi debitele de trafic înregistrate la vremea respectivă nu mai corespund cu cele actuale”, a explicat Aurel Bican haosul care caracterizează traficul din municipiu.
Directorul DGADP are, totuşi, o veste liniştitoare pentru cetăţeni: în curând, sistemul va utiliza datele înregistrate de la punerea în funcţiune şi până în prezent, astfel că îşi va regla activitatea în conformitate cu acestea. “În această săptămână, ar trebui să reuşim să calibrăm sistemul de semaforizare din trei intersecţii: strada Tudor Vladimirescu cu bulevardul Mihai Viteazul (zona Autogării, n.r.), intersecţia din zona Lidl şi Perla – Scala, urmând ca apoi să se treacă la intersecţia străzii Tudor Vladimirescu cu străzile Gheorghe Lazăr şi Andrei Şaguna”, a explicat Aurel Bican, precizând că automatele se pot adapta la valori de trafic instantanee.

Radare în oraş

Ca o noutate, circulaţia rutieră va fi supravegheată şi de şase radare, care vor fi amplasate în şase puncte din oraş. Locaţiile respective nu au fost, încă, stabilite, însă trei camere video vor fi amplasate pe un sens de circulaţie, iar trei pe celălalt. De reţinut că din totalul de radare, cinci îi vor înregistra pe împătimiţii vitezei la volan, în timp ce al şaselea îi va depista pe aceia care nu vor respecta culoarea roşie a semaforului. Odată ce va fi înregistrat de ochiul lui Big Brother, imaginile vor fi transmise Poliţiei Rutiere, iar şoferul se va trezi cu amenda în cutia poştală.
Zalăul este printre primele oaşe din ţară unde se implementează un asemenea sistem de management al traficului. În prezent, doar Bucureştiul are un sistem de acest gen, în timp ce în Oradea există câteva intersecţii centrale unde funcţionează semafoare “inteligente”. Alte oraşe care au demarat proiecte asemănătoare cu cel iniţiat de municipalitatea zălăuană sunt Alexandria, Deva şi Craiova.

Comentarii

comments

15 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Lucy 6 februarie 2013 at 14:16 - Reply

  La congresul PNL, Antonescu ii zice lui Capilnasiu:

  – Asculta, cum de aud numai lucruri negative despre tine: bei, fumezi, esti afemeiat. Nimic pozitiv nu ai in tine.

  – Ba da, domnu presedinte, sunt sero-pozitiv

 2. taxi 6 februarie 2013 at 14:36 - Reply

  bani sa iasa nu conteaza ce se face,acoperire sa fie ,prostu plateste si asa sunt 65% si ne sustin

 3. din notig 6 februarie 2013 at 14:42 - Reply

  Asta ne lipsea in Zalau semafoare inteligente….la ce trafic avem si la ce drumuri si trotuare…

 4. Zălăuan 6 februarie 2013 at 16:20 - Reply

  Oare ce sudii are acest individ, Bican ?
  Se dovedeşte că a emis o temă de proiectare greşită.
  Auzi Bicane, nu ne lua pe noi cu 2009, nu te-a pus nimeni să date greşite pt. tema de proiectare.
  Sper că nu eşti inginer !!

 5. Anonim 6 februarie 2013 at 16:25 - Reply

  buna treaba ,da cine va impiedicat in 2012 sa verificati valorile in trafic si cum Dumnezeu, voi ca si pd,l ne vreti binele si tot prost iese.

 6. ciuperca 6 februarie 2013 at 18:53 - Reply

  Cum Sa Castigi 9000 lei Lunar Cultivand Ciuperci intr-un spatiu de numai 80 mp? Iata cum AFACEREA TA cu CIUPERCI devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce la o mirco ferma de 80 mp peste 23000 EURO pe an . Detalii pe http://www.cultivareaciupercilor.ro

 7. militianu 6 februarie 2013 at 19:40 - Reply

  Super semaforizare. Pe o strada de 300 de metri, 7 semafoare(vezi T.Vladimirescu).Asta da fluidizare a traficului.
  Dimineata la semafor la Silvania, pentru virare pe Coposu, coada pana la semaforul de la Galerii. Super fluidizare a traficului. Vai de ea tarisoara!

 8. guvidu portocaliu 6 februarie 2013 at 19:57 - Reply

  astia-s tampiti cu semaforizarea lor inteligenta cu tot. unde mama dracului au vazut idiotii astia din primarie atatea semafoare pe metru patrat. nu apuci sa demarezi cu masina ca ii musai sa pui frana. si tot asa de zeci de ori, pana iti vine stomacu intre falci. sigur, mai repede ajungi daca mergi pe jos, oricare ar fi destinatia. oare cineva trebuia sa ia niste… comisioane dupa alegerile de anu trecut? oras de rahat, conducatori de kkt!

 9. geo 6 februarie 2013 at 20:54 - Reply

  DE ce dracu ati cheltuit atatia bani pe schimbarea semafoarelor cand stalpii sunt identici iar sincronizarea este jalnica !!! EU AM O pROBLEMA CU stati PERLA care este mizerabila , cand o reparati ?????

 10. MIRCEA 7 februarie 2013 at 12:51 - Reply

  TREBUIAU SA RAMANA CUM AU FOST, ERA CU MULT MAI BINE ASA.

 11. anca 7 februarie 2013 at 18:54 - Reply

  E dezastru la ora 16,00 in sensul giratoriu de la blocul dalia si la intersectia de la tribunal, mai jalnica semaforizare nu s-a putut face, halal primar si ideile lui.

 12. anca 7 februarie 2013 at 19:06 - Reply

  Halal semaforizare pe T Vladimirescu. La ora 16 e dezastru atat in intersectia de la arhive cat si in sensul giratoriu de la blocul Dalia.

 13. Andreas 8 februarie 2013 at 09:57 - Reply

  Sistem inteligent de semaforizare (inteligent, my ass)
  Deficiente:
  – in intersectiile unde se putea vira la dreapta cand pentru virat la stanga sau mers inainte e rosu, nu mai exista;
  – au disparut cronometrele acolo unde erau, si erau foarte binevenite;
  – intersectii unde nu se justifica de nici o culoare semaforizarea (ex. – Comisariat);
  – NICI ACESTE SEMAFOARE “INTELIGENTE” NU TREC DE LA ROSU LA VERDE PRIN GALBEN !!! DE CE ???
  Si lista ramane deschisa …
  Avantaje:
  – P**A !!! (adica 0 barat)
  Inca o data si-au batut joc de noi si de banul public, inca o data ne-au calcat in picioare, inca o data ne folosesc discretionar pe post de cobai, inca o data cineva a trebuit sa umfle comisioane grase ! Si nu e nimeni vinovat, nimeni nu este demis si nimeni nu-si da demisia ! DEMISIA DOMNILOR, DEMISIA !!! Nu-i nimic, faceti-va plinul pana mai puteti, ca la urmatoarele alegeri o sa avem grija sa va demitem noi, prostimea !!!

 14. VASILE POP 11 februarie 2013 at 09:59 - Reply

  SA VA IA DRACU PE TOTI NU SUNTETI IN STARE SA FACETI NIMIC BUN PENTRU OAMENI DOAR VOI SA VA LUATI PARTEA SA TRAITI IN HUZUR ,GUNOAIE ,GUNOAIE,GUNOAIE !!!!!!!

 15. stophotilor 11 februarie 2013 at 14:06 - Reply

  nu va strasati oameni buni, nu vedeti ca cineva si-a luat comision pentru aceste semafoare? In loc sa asfalteze drumurile, pun semafoare din 10 in 10 metri. Oare cand vor disparea hotii din politica romaneasca ???

Lasa un Raspuns »