Zalăul, imbacsit cu noxe

Magazin Salajean 26 martie 2009 0

Zalăul, imbacsit cu noxe

In urma evaluării calităţii aerului, in municipiul Zalău s-au semnalat mai multe depăşiri ale concentraţiei poluanţilor ce afectează sănătatea umană. Conform datelor primite de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Sălaj, in primele două luni ale anului s-au inregistrat 30 de depăşiri ale valorilor limită stabilite prin lege, cauzate de emisiile centralelor termice cu lemne, şi altele 17 ca urmare a prafului ridicat de maşini in trafic.

Dacă in urmă cu caţiva ani industria ridica cele mai grave probleme sub aspectul deteriorării calităţii aerului, in prezent traficul rutier, ca urmare a creşterii numărului de autovehicule şi a consumului de carburanţi, tinde să aibă un aport tot mai mare la cantitatea totală de emisii eliberate in atmosferă. Ca rezultat, concentraţia pulberilor sedimentabile din atmosferă, monitorizată de către APM Sălaj şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, a inregistrat 17 depăşiri ale concentraţiei maxime admise de lege. Pulberile sedimentabile sunt, de fapt, particule de praf cu dimensiuni mai mari de 20 μm, care, odată emise in atmosferă, se depun pe sol, vegetaţie, clădiri etc., ne-a explicat Dana Noje, purtător de cuvant al APM Sălaj. Astfel, evaluarea cantităţilor de emisii s-a realizat in 12 puncte reprezentative amplasate in cele patru oraşe ale judeţului, de către DSP Sălaj, şi in alte 11 zone din judeţ, de către APM Sălaj. Din totalul de 276 de determinări efectuate anul trecut de către cele două instituţii, la 17 s-au depistat depăşiri ale concentraţiei maxime admise, cele mai multe, respectiv 12, in Zalău: zona Creşa Filatura şi Cartier Dumbrava, in punctele de prelevare aparţinand DSP Sălaj. Faptul că punctele de prelevare sunt situate in imediata apropiere a arterelor de circulaţie ne conduce la concluzia că depăşirile inregistrate se datorează in cea mai mare parte antrenării particulelor de praf de pe căile de acces de către mijloacele de transport sau vant, a precizat Noje. Ea a adăugat că natura pulberilor ca praf sau nisip este extrem de diversă şi că pot conţine particule de carbon (funingine), metale grele, oxizi de fier sau sulfaţi ce dăunează sănătăţii oamenilor.

Tot in privinţa calităţii aerului din municipiul Zalău, in lunile ianuarie şi februarie 2009 s-au inregistrat 26, respectiv patru depăşiri ale valorilor admise de lege la poluanţii din atmosferă. Este vorba de poluanţii gazoşi denumiţi pulberi in suspensie care, de asemenea, pot afecta sănătatea oamenilor. Aceste pulberi sunt particule de praf de dimensiuni mai mici de 20 μm care in atmosferă se comportă asemănător gazelor. Cele 30 de depăşiri ale valorii limită zilnice stabilite prin lege la poluanţii pulberi in suspensie au fost cauzate, in special, de emisiile centralelor termice cu lemne aparţinand locuinţelor din zonă, a afirmat Dana Noje, purtătorul de cuvant al APM Sălaj.

O altă monitorizare, de această dată a aerului ambinental din oraş, s-a realizat prin măsurători de 24 de ore ale poluanţilor gazoşi, in punctele fixe: la sediul APM Sălaj şi la Staţia Meteo. Surprinzător, dat fiind traficul intens din oraş, conform determinărilor efectuate de APM Sălaj in anul 2008 pentru măsurarea concentraţiilor poluanţilor gazoşi din probele de aer (NOx, SO2, CO, ozon) nu s-au inregistrat depăşiri ale valorilor limită admise pentru protecţia sănătăţii umane. Poate că nu dăunează foarte grav sănătăţii, insă cu siguranţă iţi blochează căile respiratorii. Şi asta datorită faptului că praful ce bălteşte pe marginea străzilor din Zalău, pe care destul de des il mai scutură vreun şofer cu maşina incercand să o parcheze, pur şi simplu, te ineacă.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »