Zalăul, “raiul” maşinilor parcate pe interzis

Magazin Salajean 23 martie 2011 0

Zalăul, “raiul” maşinilor parcate pe interzis

Traficul aglomerat şi lipsa spaţiilor de parcare, rămase şi mai puţine în urma lucrărilor de canalizare efectuate în mai multe zone ale municipiului, le scot peri albi şoferilor care încearcă să obţină un loc de parcare. Astfel că unii conducători auto îşi încearcă norocul lăsându-şi autoturismele pe interzis. Însă, cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, mulţi se trezesc pe urmă fie cu roţile blocate – asta în cel mai fericit caz, fie fără maşină. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, peste 300 de maşini parcate neregulamentar pe străzile din municipiu au fost ridicate, de la începutul anului şi până în prezent, de către firma desemnată pentru prestarea serviciilor de ridicare, transport şi depozitare a autovehiculelor.

Peste 300 de sălăjeni care au parcat ori staţionat neregulamentar pe străzile din municipiu s-au trezit, în cursul acestui an, cu maşinile ridicate. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Municipiului Zalău, Manuela Ghiuruţan, aceste servicii sunt realizate de către firma cu care municipalitatea are încheiat contractul pentru prestarea serviciilor de ridicare, transport şi depozitare a autovehiculelor. Un număr de 311 autovehicule parcate neregulamentar au fost ridicate, în cursul anului 2011, de pe străzile municipiului Zalău, proprietarii fiind obligaţi să achite minim 100 de lei pentru a intra în posesia acestora. Cele mai multe autovehicule staţionate neregulamentar au fost ridicate din zonele: strada Dumbrava Nord, în zona de acces la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, strada Sfânta Vineri, strada Tudor Vladimirescu şi în spate la Zahana, a afirmat Ghiuruţan.

Tarifele cresc însă în cazul în care autovehiculele sunt transportate în parc. Conform sursei citate anterior, dintre maşinile ridicate anul acesta, 219 au fost şi transportate şi depozitate în curtea Colegiului Tehnic Alesandru Papiu Ilarian (API) Zalău, proprietarii fiind astfel nevoiţi să achite cel puţin 200 de lei pentru a-şi ridica maşina. Suma de achitat creşte dacă şoferul nu se prezintă în timp util să-şi ia maşina, tariful de depozitare fiind de 10 lei pentru fiecare oră de întârziere.

Trei amenzi pentru o parcare pe interzis

Sancţiunile pot ajunge însă la sume mult mai mari, în condiţiile în care, pe lângă tarifele practicate de firmă, alte trei autorităţi îi aşteaptă cu sancţiuni pe proprietarii maşinilor parcate în locuri interzise. Într-o primă fază, în măsură să dea amenzi sunt inspectorii Serviciului Corp Control, Privatizare din cadrul Primăriei municipiului Zalău. În cursul acestui an, aceştia au întocmit 25 de sancţiuni contravenţionale, dintre care însă doar două amenzi, restul fiind avertismente.

Totodată, şi poliţiştii comunitari au în atribuţiile lor sancţionarea deţinătorilor de autovehicule lăsate în spaţii interzise, cu amenzi ce pot ajunge până la 500 de lei. Conform prevederilor art. 5 lit. d. din Hotărârea de Consiliu Local nr.170/2007, amenda pentru circulaţia sau parcarea autovehiculelor, remorcilor sau a oricărui tip de vehicul pe zonele verzi din cartierele de locuinţe, trotuare, parcuri sau grădini publice este cuprinsă între 250 şi 500 de lei, cu posibilitatea achitării în 48 de ore a jumătate din minimul amenzii, agentul constatator putând dispune, după caz, şi măsura de ridicare a autovehiculului.

În al treilea rând se numără poliţiştii rutieri, care au dreptul să sancţioneze şoferii pentru oprirea interzisă. În acest caz, sancţiunile constau în aplicarea a 2-3 puncte amendă, respectiv amenzi între 134 şi 201 lei, şi 2 puncte de penalizare, cu posibilitatea achitării în 48 de ore a jumătate din amendă.

Aproape 1.200 de maşini, ridicate în 2010

Punând la socoteală toate tarifele şi amenzile, staţionarea sau oprirea maşinilor pe locuri interzise poate fi foarte costisitoare. Au simţit-o la buzunar, în cursul anului trecut, nu mai puţin de 1.198 de proprietari de autovehicule ridicate de pe interzis de pe străzile municipiului. Dintre aceştia, peste 700 au fost obligaţi să achite cel puţin 200 de lei pentru scoaterea maşinilor din curtea Colegiului Tehnic API Zalău.

Locurile de parcare insuficiente în comparaţie cu parcul auto din municipiu este doar una dintre cauzele pentru care numărul celor care se trezesc fără maşinile parcate pe interzis este mult mai mare. Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al municipalităţii, în municipiu sunt în prezent aproape 4.000 de locuri de parcare, în timp ce parcul auto al municipiului este de şase ori mai mare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »