Zacamantul de gips de la Stana i-a incins pe consilierii municipali

Magazin Salajean 11 martie 2008 0

Zacamantul de gips de la Stana i-a incins pe consilierii municipaliTelenovela parcelei din Stana, unde SC Tender SA Timisoara intentioneaza sa deschida o cariera de gips, a continuat, ieri, in sedinta de Consiliu Local de la Zalau, unde primul punct abordat privea revocarea hotararii prin care municipalitatea a aprobat concesionarea parcelei Toplita (cea pe care se afla zacamantul, n.r.), prin licitatie publica, in vederea desfasurarii de activitati miniere. Discutiile multe si incinse au durat mai bine de o ora, dar alesii nu s-au putut pune de acord in privinta zacamantului respectiv. Mai exact, desi era nevoie de 15 semnaturi pentru ca revocarea sa fie aprobata, doar noua consilieri s-au pronuntat in acest sens, restul fiind indecisi sau in favoarea carierei. De remarcat ca unii alesi au cerut efectuarea unei expertize obiective asupra zacamantului, expertiza care sa se pronunte si asupra efectelor pe care o cariera le-ar avea in comunitate. Cum costul acestui studiu este de aproximativ 100.000 de euro, solicitarea a cazut. La sedinta a luat parte si doctorul simleuan Ioan Puscas, care a sustinut ca exploatarea zacamantului de gips ar afecta puternic sanatatea locuitorilor din Stana, dar nici acest ^diagnostic^ nu a avut mai multa putere de convingere.

Cum consilierii municipali nu au revocat hotararea prin care au aprobat concesionarea parcelei catre un investitor, grupul Tender va putea trece, pana la urma, la exploatarea gipsului. Asta, cu atat mai mult cu cat este cel care are licenta de exploatare a zacamantului.

Reamintim ca SC Tender SA Timisoara a obtinut, prin licenta, in 2007, dreptul de exploatare a zacamantului de gips din Stana de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Ca urmare, investitorul a participat, in ianuarie, la o licitatie in vederea concesionarii parcelei pe care se afla zacamantul, organizata de Primaria Zalau, proprietarul terenului unde se afla zacamantul. Pentru ca a fost un singur ofertant, licitatia trebuie reluata la o data care nu a fost inca stabilita. Amplasamentul carierei are o suprafata de 164.400 de metri patrati, redeventa ce ar urma sa fie achitata de investitor autoritatilor locale urmand sa fie de 2 euro pe metru patrat, rezultand suma de 328.800 euro, ce se va recupera in 10 ani de la data semnarii contractului de concesiune.

In ceea ce priveste principala nemultumire a locuitorilor din Stana, aceasta este legata de posibila trecere a autobasculantelor cu gips prin localitate, dar si de poluarea implicata de o activitate de acest gen. Intr-un sondaj de opinie realizat recent si in care au fost chestionate 122 de familii din sat, 51 au fost de acord cu deschiderea carierei (41,8 la suta), in timp ce 62 de familii au fost impotriva investitiei (50,82 la suta). Alte sase familii nu s-au pronuntat in privinta subiectului (4,9 la suta).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »