Vor trece ani mulți până când Zalăul va avea șosea de centură

Deși se discută de ani de zile și au fost numeroase intervenții politice pe lângă înalți demnitari, problema poligonului Aghireș, care stă în calea celui de-al doilea tronson al șoselei de centură a Zalăului, este departe de a fi rezolvată. Ultima variantă convenită de Primăria Zalău și Ministerul Apărării Naționale este relocarea activității din poligonul Aghireș, pe cel din Crasna. Însă și aici au apărut complicații, legate de întabularea terenurilor din jurul poligonului Crasna. ”În momentul de față se pune problema creșterii suprafeței și a siguranței poligonului existent în Crasna, prin lărgirea cu aproximativ 15 hectare, astfel că, Ministerul Apărării Naționale, prin reprezentanții săi, și-a luat angajamentul ferm că va reloca întreaga activitate din poligonul Aghireș, pe cel din Crasna”, a precizat primarul Radu Căpîlnașiu. Până când poligonul Crasna nu va fi lărgit, Primăria Zalău nu va putea obține avizul Armatei pentru șoseaua de centură și, inclusiv pentru investiția legată de realizarea barajului de retenție la viituri, proiectat de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj, în incinta actualului poligon. ”Acum mai rămâne doar să fie soluționată problema întăbulării terenurilor din zona în care va fi extins poligonul din Crasna”, a completat primarul Căpîlnașiu.
Vă reamintin că, în anul 2010, printr-o investiție a Primăriei Zalău, dar și prin finanțare Phare, a fost finalizat primul tronson al șoselei de centură, cu o lungime totală de 9,6 kilometri. Realizarea integrală a șoselei ocolitoare, varianta Valea Miții – Aghireș – ieșire pe Meseș, va degreva municipiul Zalău de traficul greu și va contribui la fluidizarea traficului rutier. Primul tronson de centură este folosit doar de șoferii care vor să scurteze distanța dintre Hereclean și Meseșenii de Jos.

Proces greoi de întabulare a terenurilor
Primarul comunei Crasna, Pop Emeric, spune că o echipă de topografi se ocupă de întabularea terenurilor care urmează să fie expropriate, însă sunt și cazuri în care propietarul a decedat și trebuie făcută succesiunea. ”Noi tot urgentăm problema, dar vedeți dumneavoastră este un proces complex și destul de anevoios. Oamenii care dețin terenuri în apropierea poligonului sunt de acord cu exproprierea, dar vor să vadă cât vor primi pe pământ pentru a ști dacă își acoperă cheltuiala cu întabularea. Prețul de expropriere nu depinde de primarul din Crasna și nici de cel din Zalău, ci va fi o comisie care va evalua terenurile”, a precizat Pop Emeric. Totuși, mai există cale lungă până când vor fi întabulate terenurile, va fi mutat poligonul Aghireș, va fi aprobată investiția de circa 64 de milioane de lei pentru al doilea tronson, va începe șantierul și Zalăul va avea șosea de centură.

Armata nu a vrut să renunțe nici în ruptul capului la poligon
În afara faptului că poligonul Aghireș obturează două investiții capitale pentru municipiul Zalău, reprezentanții Armatei ar trebui să fie conștienți de realitățile zonei și de faptul că această cazarmă, poziționată între casele cetățenilor, reprezintă un pericol pentru siguranța populației. Chiar dintr-o adresă a MApN aflăm că poligonul Aghireș este folosit de către unitățile din Zalău, Șimleu Silvaniei, Beiuș, Oradea și Satu Mare pentru ”executarea de trageri de luptă cu armamentul greu de infanterie și armamentul de pe mașinile de luptă”. Militarii în rezervă spun că, prin anii ’80, s-au făcut primele sesizări legate de tragerile cu armament greu la Aghireș, care pot pune în pericol siguranța cetățenilor.

5 Thoughts to “Vor trece ani mulți până când Zalăul va avea șosea de centură”

  1. Anonim

    Oare e normal ca”poligoane” inexistente sa blocheze investitii pentru siguranta sau dezvoltarea unor comunitati. Cine foloseste poligonul de pe Dealul Morii? Presa poate cere un raspuns! De ce sa lasam in paragina cladiri si terenuri neutilizate ale armatei? Sunt teme pentru ziaristi, dar si pentru primarie, parlanentari etc..

  2. Anonim

    capalnas doarme in papuci

  3. Anonim

    nu stiu care e treaba, dar poligonul mai de la coada lacului a fost rapid sters de pe fata pamantului cand a fost vorba de constructia patriarhiei, sau ce o fi acolo. de ce pentru un obiectiv atat de important nu se gasesc solutii de urgenta?

  4. CETATEAN

    este necesar ca un camion sa nu aiba frine si sa intre in PRIMARIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. ppdd

    nu compara casa popii cu centura zalaului. In casa popii, sau palat de rahat poleit cu aur, coboara duhul sfant si da voturi la toti politicienii care merita, pe cand centura si acel baraz de retentie, este doar pentru oamenii de rand

Leave a Comment