Vor cadea, pentru inceput, sase paduri

Magazin Salajean 8 februarie 2008 0

Vor cadea, pentru inceput, sase paduriAsa cum s-a stabilit in ultima sedinta de lucru desfasurata in Salaj pentru Autostrada Transilvania, reprezentantii Ocolului Silvic Blidaru au facut demersurile necesare pentru ca padurile din zona Marca, aflate pe traseul viitoarei artere de circulatie, sa fie scoase din fondul forestier. Este vorba de sase parcele de padure, care vor fi taiate, pentru inceput, pentru a face loc lucrarilor pe care Compania Bechtel le-a demarat in Salaj. Cele sase parcele, desi sunt detinute de salajeni, se afla, din punct de vedere administrativ, pe teritoriul Bihorului, ne-a declarat seful Ocolului Silvic Blidaru, Nicolae Soran. Dintre cele 24 de parcele de padure care trebuie taiate pentru a face loc autostrazii in zona Marca – Ip, vor fi taiate pentru inceput sase, asa a stabilit Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi. Cei sase proprietari sunt din comuna Marca, dar padurile respective fac parte din teritoriul administrativ al Bihorului, intinzandu-se inspre Marghita. Am facut deja documentatiile de scoatere din fond forestier pentru aceste parcele si le-am inaintat la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Oradea. La fel, au fost facute si fisele de defrisare, a spus Nicolae Soran.

Masa lemnoasa rezultata va fi valorificata in functie de ce este prevazut in fiecare contract din cele sase pe care Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi le-a incheiat cu proprietarii. Daca este stipulat ca masa lemnoasa sa ramana oamenilor, acestia au asigurat lemnul de foc pentru un timp, daca nu, masa lemnoasa va fi valorificata de stat.

Sursa citata nu a putut preciza o data la care se va trece si la scoaterea din fondul forestier a celorlalte 18 parcele de padure aflate in zona in care Compania Bechtel a inceput lucrarile la autostrada pe teritoriul Salajului, spunand doar ca data depinde de Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi.

Pentru scoaterea definitiva si in timp util a padurilor din fondul forestier, fiecare dosar este tratat in mod individual. Masura reduce perioada de solutionare a cazurilor cu minim 3 luni. In plus, daca vreunul din proprietarii de fond forestier se va declara nemultumit de pretul stabilit pentru expropriere si vil va contesta in instanta, acest lucru se va rezolva separat si nu va bloca restul dosarelor. Salajul va fi strabatut de Autostrada Transilvania pe 83 de kilometri. Santierul pentru realizarea acestei artere de circulatie a fost deschis de Bechtel in zona Port – Marca, pentru a lega portiunea de autostrada din Salaj cu cea care traverseaza judetul Bihor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »