Vom manca paine mai scumpa

Magazin Salajean 20 iulie 2010 0

Vom manca paine mai scumpa

Producatorii de paine se pregatesc sa opereze scumpiri, dupa ce agricultorii s-au plans ca suprafetele cultivate cu grau au fost sever afectate de inudatiile din ultima perioada. Ploile abundente vor reduce recolta pe hectar de la 5 tone, cat a fost anul trecut, la doar 3,5 tone. Ca urmare, reprezentantii firmelor de panificatie sustin ca vor fi nevoiti sa apeleze la graul de import.

Desi nu este un judet cu traditie in productia de grau, Salajul nu a fost ocolit de efectele ploilor in exces, pentru ca, spun oficialii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, din totalul celor 6.382 de hectare cultivate in acest an cu grau, 247 au fost calamitate. O alta problema o constituie taciunele zburator, o ciuperca parazita care afecteaza culturile de grau, insa gravitatea acestei probleme va fi cunoscuta abia dupa seceris, ne-a declarat Ioan Bujita, directorul DADR Salaj. Date fiind aceste conditii, specialistii din domeniu se asteapta ca productia estimata la inceput de an, de 2,5 tone de grau la hectar sa nu se concretizeze.

Salajul se numara, de altfel, printre judetele cu cele mai mari preturi de vanzare a graului in piete. Potrivit unui centralizator al Ministerului Agriculturii, cel mai scump grau, respectiv 1,1 lei/kg, se vinde in Hunedoara, judet urmat de Maramures, Tulcea si Salaj, cu un leu/kg. Asta in timp ce prin alte piete ale tarii, un kilogram de grau nu costa mai mult de 0,5 lei. Situatia nu ar trebui sa ne mire, de vreme ce in judetul nostru nu exista grau panificabil. Pentru a intra in aceasta categorie, produsul trebuie sa aiba minim 22 la suta gluten, in timp ce recoltele noastre se incadreaza la doar 16-19 la suta, precizeaza Bujita.

Acesta nu exclude ca din cauza conditiilor meteorologice din ultima perioada, pretul painii sa se majoreze, din toamna, cu doua-trei procente. In fiecare an, inainte de seceris, producatorii de paine gasesc tot felul de argumente pentru a justifica cresterea pretului la paine. Anul acesta invoca nu doar ploile si efectele lor, ci si majorarea TVA si a salariilor acordate angajatilor lor. Iar parghii pentru a tine in frau aceste tendinte nu avem, a adaugat oficialul Directiei Agricole Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »