Vizita ministrului Ritli la Zalau lasa urme la Centrul de Transfuzii Sangvine Salaj

Magazin Salajean 19 martie 2012 0

Vizita ministrului Ritli la Zalau lasa urme la Centrul de Transfuzii Sangvine Salaj

Institutia Prefectului Judetului Salaj a gazduit, vineri, sedinta lunara a Colegiului Prefectural, avand ca principale puncte pe ordinea de zi: Programele Nationale de Sanatate care se deruleaza in judet si o informare cu privire la stadiul sprijinului financiar in domeniul agricol. Potrivit datelor prezentate de directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Ligia Marincas, programele nationale de sanatate ce se deruleaza la nivelul judetului sunt cele privind bolile transmisibile (imunizare, supraveghere si control al bolilor transmisibile, supraveghere si control al infectiilor nosocomiale si monitorizare a utilizarii antibioticelor si a antibioticorezistentei), sanatate a femeii si copilului, monitorizare a factorilor determinanti din mediul de viata si munca, hematologie si securitate transfuzionala, bolile netransmisibile, evaluare si promovare a sanatatii si educatie pentru sanatate. Pentru derularea acestor programe in 2012, DSP Salaj are alocata o suma totala de 607.000 lei.

Ligia Marincas a mai precizat faptul ca, in cursul acestui an, Ministrul Sanatatii va aloca 4.265.000 de lei pentru reparatii capitale ale unor unitati spitalicesti din Salaj astfel: 3.265.000 pentru Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, 800.000 de lei pentru Spitalul de Cronici din Crasna si 200.000 de lei pentru Spitalul Orasenesc din Simleu Silvaniei. De asemenea, se asteapta alocarea unor sume pentru achizitionarea de aparatura medicala.

„In ciuda a ceea ce se spune uneori, Ministerul Sanatatii investeste in acest domeniu sume importante. Astfel, pe langa banii care vor sosi pentru Spitalul Judetean si spitalele din Crasna si Simleu Silvaniei, astazi am fost anuntat ca, in urma vizitei ministrului Radislau Ritli la Zalau, Centrul de Transfuzii Sangvine va primi 300.000 de lei pentru achizitionarea de aparatura medicala si alte materiale necesare unei bune desfasurari a activitatii”, a punctat prefectul Vegh Alexandru.

In ceea ce priveste domeniul agricol, Virgil Turcas, directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Salaj a precizat ca pana la inceputul lunii martie au fost autorizati la plata, aferent anului 2011, 24.509 fermieri, cu o suprafata solicitata de 133.460 de hectare, pentru suma de 52.048.080 lei.

Pana in 15 mai 2012 se desfasoara campania de depunere a cererilor unice de plata pe suprafata aferente anului 2012, pana in data de 12 martie fiind depuse 2.110 cereri, pentru suprafata de 8.742 de hectare. Preluarea cererilor se poate face la Centrul Judetean APIA din Zalau si in cele sapte Centre Locale APIA – Zalau, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Jibou, Crasna, Zimbor, Ileanda, precum si in primariile din Nusfalau, Camar, Carastelec, Maeriste, Bobota, Sarmasag, Varsolt, Crasna, Napradea, Garbou, Almas, Fildu de Jos, Cuzaplac, Hida si Dragu.

Directorul APIA Salaj a adaugat faptul ca Serviciul Autorizare Plati Nationale Directe Complementare, Ajutoare Specifice Comunitare – Masuri de Piata a derulat, in 2011, scheme de plata pentru agricultorii salajeni in valoare totala de circa 25.700.00 de lei.

Virgil Turcas a atras insa atentia asupra faptului ca terenurile agricole din judetul Salaj au cea mai mare faramitare din tara, ceea ce duce la o productivitate redusa.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »