Viteza neadaptata la conditiile de drum, principala cauza a producerii accidentelor de circulatie

Magazin Salajean 28 septembrie 2007 0

Viteza neadaptata la conditiile de drum, principala cauza a producerii accidentelor de circulatie

* Pe parcursul acestui an oamenii legii salajeni au organizat si desfasurat 758 de actiuni. In urma raidului s-au constatat 184 de infractiuni la regimul circulatie si 51 de alta natura

Obiectivul principal al activitatilor desfasurate de cadrele de politie rutiera si a celor de siguranta publica cu atributii pe aceasta linie a fost indrumarea, supravegherea si controlul traficlui, prevenirea si descoperirea infractiunilor sau a actelor de indisciplina in trafic. De asemenea, un alt obiectiv urmarit a fost indeplinirea sarcinilor ordonate de conducerea inspectoratului pentru asigurarea fluentei si sigurantei rutiere pe raza judetului Salaj, in scopul atingerii obiectivelor celor doua programe din cadrul Campaniei <>.

Comisarul de politie Liviu Cipleu din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, ne-a declarat ca oamenii legii au actionat pe linia combaterii infractionalitatii rutiere, respectiv mentinerea unui caracter de continuitate a misiunilor de prevenire a abaterilor la regimul de circulatie.

Pentru indeplinirea obiectivului general, si anume, cresterea fluentei circulatiei pe drumurile publice, pentru prevenirea si constatarea incalcarilor normelor pe drumurile publice, s-a urmarit asigurarea unei prezente cat mai active in strada si intensificarea activitatilor preventive, a afirmat comisarul Liviu Cipleu.

La nivelul serviciului politiei rutiere, principalele cauze generatoare de accidente au fost analizate zilnic, saptamanal si lunar, acordandu-se atentia necesara atat disciplinizarii conducatorilor de vehicule cat si a pietonilor. Actiunile tematice au avut ca scop combaterea conducerii autovehiculelor cu viteza peste limita legala, neutilizarea centurilor de siguranta, prevenirea angajarii in traversari neregulamentare ale drumului public de catre pietoni si disciplinizarea conducatorilor de mopede si motociclete.

Peste 30.000 de participanti la trafic sanctionati

De la inceputul anului si pana la jumatatea lunii septembrie oamenii legii au sanctionat contraventional 32.000 de participanti la trafic, din care cei mai multi amendatiau fost conducatorii auto – 25.169.

Pe locul doi al listei negre se afla pietonii – 4.355. Nici mopedistii sau bicilistii nu au scapat de rigorile legii in vigoare si au fost sanctionati. Cei care au scapat cu amenzi mai putine au fost carutasii.

Cei mai multi conducatori auto au fost sanctionati pentru depasirea vitezei cu 10, pana la 50 kilometri la ora (10.272), nefolosirea centurilor de siguranta (3.031), depasirea cu mai mult de 50 kilometri la ora a vitezei legale (551), conducere sub influenta bauturilor alcoolice (191), pentru conducerea autovehiculului cu defectiuni tehnice grave (86), neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor si pentru neacordarea prioritatii pietonilor (21).

Politistii salajeni au saltat, de la inceputul anului si pana in prezent, 1.465 permise de conducere si au retras 420 certificate de inmatriculare.

Dinamica accidentelor grave

Din statisticile intocmite de IPJ Salaj nu reies tocmai lucruri bune, in conditiile in care, de la inceputul anului, s-au produs 44 de accidente grave soldate cu zece morti si 44 raniti grav. In topul abaterilor savarsite de catre conducatorii auto sunt evenimentele rutiere generate de neadaptarea vitezei la conditiile de drum care au dus la producerea a 11 accidente soldate cu doi morti si 13 raniti grav.

A doua cauza generatoare de evenimente nefericite este imprudenta in coducere, care a produs 10 accidente in care o persoana si-a pierdut viata, iar alte 10 au suferit leziuni grave.

In urma evenimentelor rutiere cauzate de adormirea la volan a soferilor, patru persoane au fost ranite grav. O alta serie de accidente a fost cauzata de depasirea neregulamentara – accidente soldate cu un mort si doi raniti grav, si neacordarea prioritatii vehiculelor – cauzand moartea unui om si ranirea grava a altuia.

Neacordarea prioritatii pietonilor, circulatia pe contrasens si nepastrarea distantei de siguranta in mers a provocat sase accidente, in urma carora doua persoane si-au pierdut viata, alte cinci suferind leziuni grave. Conducatorii auto care au condus sub influenta bauturilor alcoolice au provocat cinci evenimente rutiere soldate cu doi morti si sase raniti grav.

Din nefericire, neasigurarea conducatorilor auto la trecerea la nivel cu cale ferata a procovat moartea unei persoane. Un alt accident soldat cu un ranit grav a fost provocat de neasigurarea la efectuarea manevrei de intoarcere.

O alta categorie de participanti la trafic, pietonii, au fost implicati in 20 de accidente de circulatie soldate cu cinci morti si 15 raniti grav. Biciclistii, motociclistii si motoscuteristii au fost si ei implicati in evenimente rutiere, provocate chiar din neatentia lor. Astfel, in urma accidentelor, sapte persoane au suferit leziuni grave.

In ediul rural – cele mai multe accidente

Comisarul de politie Liviu Cipleu a afirmat ca, dupa mediul in care s-au produs accidentele de circulatie, cele mai multe au fost in mediul rural (50 soldate cu zece morti si 46 raniti grav), urmat de mediul urban, unde cinci persoane si-au pierdut viata si alte 21 au fost ranite grav.

Tot din statistica oamenilor legii salajeni reiese ca, dupa categoria drumului unde au avut loc evenimentele rutiere, cele mai multe au fost pe drumurile europene, respectiv 26, soldate cu cinci morti si 27 de raniti. Alte 14 accidente au avut loc pe drumurile nationale (14 soldate cu cinci morti si zece raniti grav), acelasi numar de accidente producndu-se si pe drumurile judetene, soldate cu doi morti si 12 raniti. Si pe drumurile comunale s-au petrecut doua accidente soldate cu doi raniti. In schimb, pe strazi s-au produs 16 accidente soldate cu trei morti si 16 raniti grav.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »