Violenta in familie – in scadere

Magazin Salajean 8 iunie 2007 0

Violenta in familie - in scadere

Violenta in familie este un fenomen care, nu este constientizat inca de societate ca fiind ceva deosebit de grav. Poate de aceea sunt multi cei care prefera sa nu intervina in cazul in care asista la o asemenea scena, sau stiu ca asa ceva se petrece in imediata lor apropiere, in familiile cunoscutilor sau chiar a rudelor.

Romanul inca mai are conceptia ca nu e mare lucru sa iti mai lovesti din cand in cand sotia. De asemenea, multi sunt adeptii ideii ca bataia e rupta din rai si trebuie sa faca parte din educatia unui copil. Nu vorbim aici despre o palma scapata la nervi o data la trei ani, ci despre cazurile in care copiii sunt snopiti in bataie cu pumnii, picioarele, cureaua sau sunt loviti cu capul de pereti . Potrivit specialistilor, in urma acestor pedepse aplicate de parinti copiii raman cu rani fizice grave, dar mai ales cu rani psihice deosebit de profunde.

Abuzul psihologic are efecte devastatoare

In violenta domestica este inclus si abuzul psihologic, care este devastator, fiind comparat cu tortura ostaticilor care, de asemenea, erau privati de libertate, de somn, fara a sti cand se vor manifesta din nou violentele. Erau terorizati, fiind in permanenta cuprinsi de sentimentul de frica. Violenta psihologica inseamna folosirea amenintarilor si a comportamentelor menite sa produca teama: ridicarea vocii sau pastrarea unei taceri prelungite, precum si apelarea la cuvinte si actiuni care distrug increderea si imaginea de sine a victimei. Odata instalata teama de agresiune, amenintarile sunt suficiente pentru a mentine o stare permanenta de teroare si teama. Uneori persoanele abuzate ajung sa se autoinvinovateasca pentru bataile pe care le primesc, avand o perceptie gresita asupra realitatii, cauzata de multiplele abuzuri la care sunt supuse.

Mai putine cazuri de violenta in familie

In Salaj cazurile de violenta in familie ale caror victime sunt copiii si mamele acestora sunt in scadere, fata de anul trecut, dupa cum arata o statistica efectuata la nivelul Compartimentului de Prevenire si Combatere a Violentei in Familie din cadrul Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Salaj.

Reprezentantii Compartimentului de Prevenire si Combatere a Violentei in Familie au facut numeroase campanii, care au avut un rol important in schimbarea mentalitatii si a comportamentului in familie. Daca in primele luni ale anului 2006, in Salaj au fost inregistrate 25 de cazuri, in aceeasi perioada a acestui an au fost doar 11.

Femeile – principalele victime

Cele mai multe victime ale violentei in familie sunt femeile cu varste intre 35 si 45 de ani. In primele luni ale anului trecut, au fost agresate de catre soti 20 de femei, in randul minorilor de pana in 14 ani inregistrandu-se patru victime, in cazul tinerilor intre 25 si 35 de ani.

In anul 2007, pe primul loc in topul victimelor sunt femeile, pe locul doi sunt tinerii cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, urmand tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani si adultii cu varsta cuprinsa intre 45 si 55 de ani. In randul barbatilor s-au inregistrat 4 victime.

Au existat 4 de cazuri de violenta psihologica si fizica. Anul trecut, in aceeasi perioada au fost semnalate 16 cazuri de violenta fizica si doua de violenta psihologica. Majoritatea cazurilor de violenta in familie sunt inregistrate in mediul urban.

Anul acesta, situatia arata o reducere a acestor cazuri atat in mediul rural, unde au fost inregistrate opt cazuri, cat si in cel urban – 3. Tot anul trecut trei astfel de cazuri de violente in familie s-au soldat cu decesul victimei. Per total, in anul 2006, s-au inregistrat 54 de cazuri de violenta, cu preponderenta in mediul urban, unde au fost 31 de victime. In mediul rural s-au inregistrat 23 de victime.

Violenta in familie nu este ceva normal! Si, in niciun caz, nu este ceva ce trebuie acceptat ca atare. In utimii ani au aparut tot mai multe adaposturi care ofera protectie si consiliere femeilor abuzate. De asemenea, fiecare din noi ar trebui sa isi puna intrebarea: Eu cum as reactiona daca as vedea un barbat ca isi bate nevasta, sau un parinte ca isi bate copilul? Nu e corect sa spunem: Nu ma bag, pentru ca nu e treaba mea. Ba da, este treaba noastra, a tuturor, deoarece violenta este un fenomen care afecteaza nu doar pe cei implicati, ci intreaga societate in care traim.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »