Vioara Stradivarius Elder-Voicu si TIFF la Zalau

Magazin Salajean 8 ianuarie 2008 0

Violonistul Alexandru Tomescu, castigatorul viorii Stradivarius Elder-Voicu la concursul organizat anul trecut de Ministerul Culturii si Cultelor, a declarat in media centrala ca va duce, in 2008, vioara Stradivarius si in orasele necartografiate pe harta muzicala, printre care si Zalaul. Tomescu a afirmat ca are misiunea de a populariza muzica clasica, al carei public va muri incet, dar sigur atata timp cat acest gen ramane inchis in salile de concerte. Ramane sa vedem cand anume va avea loc, la Zalau, acest eveniment, care, intr-un fel, ne aduce mai aproape de lumea buna a culturii. Tot in 2008 se anunta prezenta la Zalau a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). Regizorul Tudor Giurgiu, organizatorul TIFF, a declarat pentru Mediafax, ca va fi organizata o caravana in 12-15 orase. Incercam sa aducem la TIFF filme romanesti, europene, documentare pe teme de muzica, dar si formatii. Astfel, in fiecare weekend al caravanei, pentru trei zile, festivalul va ajunge in orase mari – Timisoara, Iasi, Constanta, Arad, Zalau, Oradea – dar si in orase mai mici, precum Sighisoara sau Deva, a spus Tudor Giurgiu. De mentionat ca, anul trecut, TIFF a fost prezent la Zalau printr-o vizionare organizata in piata centrala a municipiului de TenarisSilcotub. Tot anul trecut, Zalaul s-a aflat pe traseul Caravanei 4, 3, 2, a filmului 4 luni, 3 saptamani si doua zile al regizorului Cristian Mungiu, film care are sanse chiar la Oscar. In buna masura, Caravana TIFF 2008 va urma traseul Caravanei 4, 3, 2 din 2007.

Vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702

Din bogata bibliografie media a temei, am retinut ca Alexandru Tomescu va folosi instrumentul, faurit in 1702, numai cinci ani de acum incolo. Vioara intrase in patrimoniul familei Voicu in urma cu 40 de ani, cand statul i-a dat-o in folosinta marelui artist. La aceasta ora, in lume ar mai fi doar 20 de viori Stradivarius in stare de functionare. Alexandru Tomescu a castigat, in septembrie 2007, concursul organizat special pentru dreptul de a canta, timp de cinci ani, cu faimoasa vioara Stradivarius Elder 1702. Instrumentul a fost cedat in luna martie 2007 Ministerului Culturii si Cultelor de catre familia violonistului Ion Voicu. Pretiosul instrument a fost asigurat pentru orice tip de accident: fie el incendiu, inundatii, furt sau distrugere. Tanarului Alexandru Tomescu, de 31 de ani, i-a fost incredintata vioara pe baza unui contract de comodat. Artistul nu are dreptul sa o ia acasa: instrumentul va fi pastrat sub paza stricta, intr-o institutie de stat, unde violonistul va si studia.

TIFF

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc. Este primul festival international de film de lung metraj din Romania. Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc a fost fondata in 2001 si are ca obiective principale sustinerea tinerilor cineasti, distribuirea si promovarea valorilor cinematografiei europene, organizarea unor seminarii si conferinte pe probleme de creatie si productie, formarea si educarea unei noi generatii de spectatori pentru cinema. Anul trecut, editia a 6-a a festivalului a fost organizata la Cluj si la Sibiu. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul festivalului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »