Vineri s-a lasat cu proteste

Magazin Salajean 29 martie 2010 0

Vineri s-a lasat cu proteste

Finalul saptamanii trecute a fost marcat de mai multe actiuni de protest, in Salaj, sustinute de categorii sociale nemultumite de conditiile de trai si de declinul pe care l-au luat veniturile romanilor. Atat sindicalistii din invatamantul salajean, cat si cei din randul varstnicilor si-au inceput actiunile de protest la ora 11.

Primele doua ore dupa pauza mare au fost desfasurate de dascalii salajeni sub semnul grevei japoneze. Nemultumiti de disponibilizarile din toamna, de neplata drepturilor salariale castigate in instanta si de reducerea a 15.000 de posturi din invatamant, peste 4.000 de angajati ai unitatilor de invatamant din judet au intrat, in intervalul orar 11-13, in greva japoneza. Cum nu au vrut sa dea satisfactie guvernantilor, oferindu-le posibilitatea de a le taia din salarii pe motiv ca au intrerupt cursurile, sindicalistii au desfasurat lectiile cu copiii, marcand protestul prin purtarea de ecusoane si afisarea unor pancarte la intrarile in scoli si gradinite.

Nu am vrut sa facem o bucurie guvernantilor, dandu-le motiv sa ne mai taie din salarii, care sunt si asa mici, pe motiv ca nu respectam programul scolar. Am decis sa nu intrerupem activitatea scolara pe parcursul grevei, dar am purtat ecusoane, pe tablele din salile de curs a fost mentionata greva japoneza, iar la intrarile in unitatile de invatamant au fost afisate pancarte, a spus liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, Eusebiu Lehene.

Acesta a spus ca printre nemultumirile sindicalistilor salajeni se numara si lipsa dialogului social cu sindicatele inainte de elaborarea Legii educatiei si a invatamantului, insuficienta fondurilor pentru cheltuielile de personal pe 2010 pentru angajatii din educatie, scaderea veniturilor salariale ale personalului didactic incepand cu luna ianuarie 2010 si cresterea varstei de pensionare propusa de Guvern.

Fara salarii decente nu putem avea un invatamant de cailtate, a adaugat liderul de sindicat, care a subliniat ca, daca revendicarile dascalilor nu vor fi luate in seama, actiunile de protest vor fi continuate conform graficului stabilit de consiliul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, din care face parte SLI Salaj.

Mai exact, pana in 2 aprilie vor avea loc mitinguri, pichetari si greve de avertisment in toata tara, iar in perioada 12-30 aprilie vor fi pichetate sediile Guvernului si Ministerului Educatiei. Intre 1 si 15 mai vor fi organizate mitinguri de protest la nivel central, care vor fi urmate de depunerea unor plangeri impotriva Guvernului la organismele internationale. In perioada 15-31 mai va fi organizata o greva de avertisment la nivelul intregii tari. Daca in urma acestor actiuni de protest nu vor fi gasite solutii pentru rezolvarea problemelor din invatamant, sindicalistii au amenintat ca, la inceputul lunii iunie, ar putea fi declansata greva generala pe termen nelimitat, care va duce iremediabil la neincheierea situatiei scolare.

Pensionarii

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »