Vinerea protestelor

Magazin Salajean 26 martie 2010 0

Vinerea protestelor

Primavara a inceput in valuri de proteste sindicale, ce-si fac undele simtite, astazi, si in Salaj. In timp ce profesorii stau la catedra, in greva de avertisment de tip japonez, pensionarii picheteaza, in centrul orasului, Prefectura. Insa, ca de fiecare data, sindicalistii cer bani, iar Guvernul trage de timp, spunand ca nu-i are.

Sindicalistii salajeni si-au ales aceeasi zi de vineri pentru a protesta, unii nemultumiti de pensiile mici, iar altii de faptul ca, desi prin lege si-au castigat drepturi salariale, nu au beneficiat niciodata de ele, punerea in practica a actului normativ fiind mereu amanata.

Profesorii din Salaj, in greva de avertisment

Pentru a-si cere inca o data drepturile, peste 4.000 de angajati din invatamantul salajean sunt, astazi, in greva de avertisment de tip japonez. Presedintele Ligii Sindicatului din Invatamant (LSI) Salaj, Eusebiu Lehene, ne-a spus ca pe parcursul protestului ce va fi sustinut intre orele 11-13, cadrele din invatamant vor purta ecusoane sau banderole albe legate de brat. Totodata, la intrarea in unitatile scolare vor fi afisate panouri pe care va scrie ca in scoala se desfasoara greva de avertisment de tip japonez, intre orele stabilite.

Avand in vedere situatia grava din invatamantul romanesc, in conformitate cu deciziile Colegiului Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si Colegiului Liderilor LSI Salaj, in cadrul calendarului de actiuni nationale de protest, in data de 26 martie 2010, intre orele 11:00 si 13:00, va avea loc o greva de avertisment de tip japonez in unitatile de invatamant din Salaj. Pe aceasta cale, rog toti colegii ca la intrarea in unitatea de invatamant si in intervalul orar respectiv, pe tabla, in fiecare clasa, sa anunte acest lucru.

Rog, de asemenea, pe fiecare salariat participant la aceasta actiune sa poarte un ecuson cu acest anunt. Gradul de participare si seriozitatea cu care veti trata aceasta actiune si actiunile care vor urma, vor da masura sacrificiilor de care suntem in stare pentru a ne apara drepturile, a afirmat Eusebiu Lehene.

Actiunea cadrelor didactice nu va afecta in niciun fel orele de curs, care se vor desfasura in mod obisnuit. Nu vom face o bucurie Guvernului sa ne mai taie din salariile, si asa mici, pentru faptul ca nu respectam programul scolar. Astfel ca activitatea scolara pe parcursul grevei de avertisment se va desfasura in mod obisnuit, a precizat liderul LSI Salaj.

In functie de raspunsul Guvernului, sindicalistii din educatie vor continua actiunile de protest potrivit graficului stabilit de consiliul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, din care face parte SLI Salaj. Si anume, pana in 2 aprilie vor avea loc mitinguri, pichetari si greve de avertisment in toata tara, iar in perioada 12-30 aprilie vor fi pichetate sediile Guvernului si Ministerului Educatiei. Intre 1 si 15 mai vor fi organizate mitinguri de protest la nivel central, care vor fi urmate de depunerea unor plangeri impotriva Guvernului la organismele internationale. In perioada 15-31 mai va fi organizata o greva de avertisment la nivelul intregii tari. Daca in urma acestor actiuni de protest nu vor fi gasite solutii pentru rezolvarea problemelor din invatamant, sindicalistii au amenintat ca, la inceputul lunii iunie, ar putea fi declansata greva generala pe termen nelimitat, care va duce iremediabil la neincheierea situatiei scolare.

Profesorii din intreaga tara au inceput actiunile de protest, nemultumiti de disponibilizarile din toamna, neplata drepturilor salariale castigate in instante, lipsa dialogului social cu sindicatele inainte de elaborarea Legii educatiei si a invatamantului, reducerea a 15.000 de posturi din invatamant, insuficienta fondurilor pentru cheltuielile de personal pe 2010 pentru angajatii din educatie, scaderea veniturilor salariale ale personalului didactic incepand cu luna ianuarie 2010 si cresterea varstei de pensionare propusa de Guvern.

Pensionarii picheteaza Prefectura

Cealalta categorie de salajeni nemultumiti, care astazi protesteaza in fata autoritatilor sunt pensionarii. La fel ca in intreaga tara, varstnicii salajeni sunt decisi sa obtina pensii mai mari, iar pentru aceasta, in intervalul orar 11-12, cateva zeci de persoane vor picheta Institutia Prefectului.

Actiunea este coordonata la nivel national de catre Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor din Romania, la care Sindicatul Liber al Pensionarilor (SLP) Salaj este afiliata. Presedintele SLP Salaj, Ilie Gorgan, ne-a spus ca la protest vor lua parte reprezentanti ai sindicatului din tot judetul. Pensionarii nu sunt de acord ca in viitoarea lege a pensiilor sa se decupleze punctul de pensie de salariul mediu brut pe economie, deoarece acest lucru ar inseamna o majorare foarte mica a veniturilor. Suntem foarte nemultumiti ca nu s-a pus in aplicare legea care spune ca punctul de pensie trebuie sa creasca cu pana la 45 la suta din valoarea salariului mediu. Ba mai mult, in noua Lege a Pensiilor acest lucru a fost reformulat de asa natura incat sa nu se mai poata pune in aplicare, a precizat Ilie Gorgan.

Actiuni de protest vor fi organizate azi, in intreaga tara, sediile mai multor prefecturi urmand sa fie luate cu asalt de catre pensionarii nemultumiti de nivelul de trai. In cazul in care solicitarile pensionarilor nu vor fi solutionate, sindicalistii vor continua actiunile de protest, culminand cu un mare miting organizat in fata Palatului Parlamentului, in ziua in care se va vota noua lege a pensiilor. La acest miting vor participa si membrii sindicatelor salariatilor, in total fiind vorba de aproximativ 10.000 de persoane.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »