Vin vremuri grele: valul scumpirilor lovește în bugetele anemice ale sălăjenilor

Facturile la energie electrică şi gaze naturale, precum şi preţul carburanţilor la pompă s-au majorat din nou, din 1 octombrie, fapt ce a declanșat deja un val de scumpiri în lanţ pentru cele mai multe produse şi servicii, în special pentru alimente, toate acestea concomitent cu creşterea ratelor la bănci.

Nu mai este niciun secret pentru sălăjeni faptul că în magazinele alimentare, mai ales în cele în care prețurile erau mai mici (cum ar fi supermarketurile) multe din produse au, de câteva zile, prețuri cu până la 20 la sută mai mari. Alimente precum produsele lactate, în special untul și brânzeturile, pâinea, uleiul și zahărul, dar și alte categorii de produse au deja prețuri mai mari decât cele de la sfârșitul lunii septembrie, iar cele care încă mai păstrează vechile prețuri urmează să intre în noile “grile” de scumpiri în doar câteva zile.

Magazinele mai mici profită din plin astfel încât prețurile mărite devin deja uriașe. Nu vă mirați dacă la aceste magazine de cartier, vi se cere pentru un pachet obișnuit de unt, de producție autohtonă, 10 lei sau chiar mai mult! Nici țigările nu au scăpat de scumpiri, fumătorii având de plătit mai mult pentru un pachet de tutun, începând din această săptămână.
În ceea ce priveşte preţul energiei electrice, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh. Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a explicat, pentru Agerpres, că aceasta înseamnă o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh. Facturile la gazele naturale, cele mai mari facturi pe care le vom avea de plătit cel puțin cinci luni de acum înainte, vor avea și ele creșteri considerabile.

Guvernul a decis, de asemenea, majorarea accizei la carburanţi cu 0,16 lei pe litru, din 15 septembrie.
Totodată, o altă veste rea a lovit în bugetele majorității sălăjenilor, este vorba despre ratele la bănci, rate lunare care, începând din această lună, vor creşte odată cu nivelul ROBOR – rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele. Ne putem aștepta ca pentru următoarele rate să achităm în plus între 50 și 150 de lei, în funcție de suma creditată și dobânda de la banca la care avem împrumutul.

 

 

One Thought to “Vin vremuri grele: valul scumpirilor lovește în bugetele anemice ale sălăjenilor”

  1. Trahanache

    Scumpiri au fost si o sa mai fie, insa majorarea accizei la carburanti, care este legata strict de vointa guvernantilor, a avut loc de regula primavara, tocmai pentru a nu fi resimtita atat de mult de populatie. Asa putem vedea dispretul cu care ne trateaza actuala putere politica, care astfel isi arata neputinta de a guverna.

Leave a Comment