Vin despagubirile pentru proprietarii cailor bolnavi de SIDA

Magazin Salajean 15 iunie 2010 0

Vin despagubirile pentru proprietarii cailor bolnavi de SIDA

Peste 720.000 de lei vor ajunge in aceste zile in buzunarele celor 423 de salajeni ai caror cai anemopozitivi au fost sacrificati, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Mircea Martin, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj. In aceasta saptamana, institutia va vira o prima transa in valoare de aproape 520.000 de lei, pentru 329 de fermieri salajeni, alti 22 de proprietari urmand sa primeasca circa 35.000 de lei, bani de care mai dispunem in cont, a precizat Martin, adaugand ca saptamana viitoare, va fi achitata o noua transa, de peste 100.000 de lei, bani aferenti unui numar de 61 de animale sacrificate. DSVSA Salaj isi va lichida datoria catre proprietarii de cai bolnavi dupa ce ultimele 17 dosare de plata vor fi completate.

In lunile mai si iunie am reusit eliminarea cailor anemopozitivi din judet, astfel ca in prezent nu mai avem pe stoc animale bolnave de anemie infectioasa ecvina (SIDA cailor – n.red.), a mai spus seful institutiei salajene, adaugand ca in toamna acestui an, inspectorii DSVSA vor realiza o noua verificare a starii de sanatate a cailor, pentru eliminarea oricaror suspiciuni. Cu acelasi scop, vor fi organizate controale in targuri si in aglomeratiile de rromi din Salaj (Poptelec, Pusta Vale, Garbou, Surduc etc.), precum si filtre in colaborare cu politia.

Mircea Martin atrage atentia salajenilor care vor sa-si cumpere cai, sa acorde o atentie sporita acestui aspect. Astfel, animalul pe care il achizitioneaza trebuie sa aiba certificat sanitar-veterinar, care sa ateste ca analizele din ultimele trei luni au rezultat negativ la anemie infectioasa ecvina, si pasaport. In caz contrar, cumparatorul risca o amenda cuprinsa intre 2.000 si 3.600 de lei, animalul bolnav va fi confiscat in vederea sacrificarii, iar proprietarul nu va primi nicio despagubire.

Referindu-se la celelalte boli care evolueaza in judet, oficialul Directiei a mentionat ca focarul de TBC de la Mal este in curs de stingere, in aceeasi situatie gasindu-se si cele patru focare de leucoza enzotica bovina (Sumal, Varsolt, Crasna si Bilghezd). Cele cinci animale infectate cu leucoza au fost extrase din gospodarii si sacrificate. Peste patru luni vom face o noua testare, pentru a ne asigura ca nu mai sunt alte probleme, a mai spus Martin.

Din totalul celor 20 de focare de rabie identificate de la inceputul anului in Salaj (unul la lup, iar celelalte, la vulpi), doar trei mai sunt active, respectiv Cizer, Halmasd si Criseni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »