Vin cu surprize, de sarbatori

Magazin Salajean 22 decembrie 2010 0

Vin cu surprize, de sarbatori

Daca vreti sa cumparati vin varsat pentru a completa meniul de sarbatori, fiti extrem de atenti la denumirea si calitatea produsului achizitionat. Trei crame din municipiu au fost verificate de comisarii de la Protectia Consumatorilor, intr-un control fulger realizat luni dupa-amiaza, in urma caruia au fost depistate nereguli majore: mii de litri de vin pusi in vanzare apareau in acte ca fiind alt produs decat cel prezentat clientilor.

Perioada sarbatorilor de iarna ii indeamna pe multi dintre zalauani catre cramele din municipiu, pentru a pune langa bucate si cate o carafa cu vin pentru colindatori. Astfel, conducerea Comi-sariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj a dispus efectuarea unui control inopinat in cursul zilei de luni pentru a verifica respectarea prevederilor legale la comercializarea vinului varsat. In aceasta perioada premergatoare sarbatorilor, foarte multi consumatori se indreapta spre operatorii economici care comercializeaza vinuri. Asa ca am dispus un control care a vizat activitatea de comert la trei crame din municipiu. Am descoperit ca la toate trei consumatorii sunt indusi in eroare de unii producatori de vin. Pe etichete scrie una si continutul e cu totul altul. Din pacate nici legea nu este foarte clara, asa ca facem demersurile necesare pentru a reglementa acest aspect, ne-a declarat directorul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj, Claudiu Silaghi.

Potrivit acestuia, la una dintre crame se comercializa vin produs de un anumit producator din tara, insa in documentele de analiza si buletinele de analiza era cu totul altceva. Ceea ce se vinde in unitatea controlata nu era nicidecum produsul original, ci un vin de masa. Situatia este cu atat mai grava cu cat la acest operator economic se aflau in vanzare 10.000 de litri sub alte denumiri decat cele prezentate clientilor, a precizat Silaghi. La un alt operator economic, comisarii au depistat ca toate produsele comercializate provin de la un renumit producator de vinuri din tara, cand, de fapt, majoritatea erau importate din tarile din Uniunea Europeana. In aceasta crama au fost controlati 4.000 de litri de vin varsat. In urma compararii situatiei faptice cu cea scriptica am depistat ca doar o mica parte din vin era pus la vanzare sub denumirea reala. Din opt soiuri de vin, doar trei erau produse in tara, restul fiind imporatate din UE. Acest operator economic comercializa vinul importat dupa ce efectua analizele in laboratoarele proprii, ne-a spus directorul CJPC Salaj.

De asemenea, la al treilea operator economic s-au constatat nereguli. Pentru cei 400 de litri pusi in vanzare, administratorul cramei nu avea documentele de provenienta si nici buletinele de analiza care datau de aproximativ noua luni. Restul de vin din unitate, respectiv de aproximativ 15.000 de litri, nu a putut fi controlat, butoaiele fiind inchise in magazie, administratorul nefiind disponibil pentru a o deschide. Vom mai reveni cu un control in acest caz, a afirmat Claudiu Silaghi.

Potrivit sursei citate, din punctul de vedere al zaharurilor, cantitatea se incadreaza in normele legale. Pentru deficientele constatate, cei trei operatori economici risca sanctiuni aspre, valoarea amenzilor urmand a fi stabilita ulterior, conform prevederilor legale in vigoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »