Viitorii soferi, terorizati de calculator

Magazin Salajean 12 noiembrie 2008 0

Viitorii soferi, terorizati de calculatorNumarul salajenilor care dau examen pentru obtinerea permisului auto a scazut considerabil odata cu introducerea testarii computerizate. Astfel, introducerea examinarii pe calculator a candidatilor care aspira la permisul de conducere pare sa-i fi speriat pe salajeni. De la sfarsitul lunii septembrie, cand a fost implementat acest sistem, si pana in prezent, numarul candidatilor a scazut continuu, ajungand la o medie lunara de circa 2.500, fata de 3.000 la inceputul anului. In schimb, ne spune seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV), Remus Stanciu, procentul de promovabilitate este acelasi cu cel inregistrat inainte de septembrie, adica de circa 30 la suta. Remus Stanciu ne mai declara ca cele mai mari dificultati le intampina persoanele trecute de prima tinerete, care nu sunt obisnuite cu utilizarea computerului, dar si tinerii neatenti. Am avut cazuri in care participantii la examen au accesat pe calculator optiunea de a raspunde la intrebari in limba maghiara, cu toate ca ei habar nu aveau sa vorbeasca sau sa citeasca in aceasta limba. Cei care ne-au semnalat din timp greseala, au putut continua examenul in limba romana, insa au fost cazuri in care, cu toate ca si-au dat seama ca au gresit, au inceput sa raspunda la intrebari in limba maghiara. In acest caz, pentru ca au intrat deja in sistemul de examinare, nu s-a mai putut face nimic, ne-a marturisit seful SPCRPCIV.

Odatacu implementarea noii tehnologii de testare a cunostintelor pe calculator, raspunsurile fiecarui candidat sunt vazute online de la Bucuresti. Aceasta noua aplicatie ne permite sa dedicam intreaga energie catre examinarea practica. Nu peste mult timp, vom ajunge la folosirea a 25 de minute pentru fiecare candidat, ceea ce va creste dificultatea examinarii\, a mai spus Remus Stanciu.

De retinut faptul ca persoana respinsa la examen se poate reprograma din nou chiar din acea zi, respectandu-se, insa, cele minim 15 zile intre examene, dar nu mai tarziu de un an de la absolvirea cursurilor, caz in care expira valabilitatea cursului de pregatire si trebuie urmat un nou curs. Daca proba practica este programata peste 30 de zile, candidatul poate sustine proba teoretica de doua ori in acest timp.

Informatizarea sistemului de examinare le-a permis reprezentantilor SPCRPCIV sa realizeze si un studiu asupra promovabilitatii candidatilor pe scoli de soferi, astfel incat s-a ajuns la concluzia ca exista unele unitati la care promovabilitatea este peste media pe judet, dar si scoli care nu reusesc sa depaseasca pragul de 10 la suta. De asemenea, studiul SPCRPCIV a mai scos in evidenta ca cel mai mare procent de promovabilitate la proba de sala este inregistrat in randul femeilor – undeva la circa 20 la suta, in timp ce la proba practica barbatii conduc detasat.

Permisele europene, din 3 decembrie

Noile permise de conducere si certificate de inmatriculare de tip european vor fi eliberate, in Salaj, incepand cu 3 decembrie. In data de 2 decembrie, ora 14, SPCRPCIV isi va inchide usile pentru public pentru aproximativ 20 de ore, timp in care se vor lua toate masurile necesare pentru trecerea la noul sistem, ne mai spune Remus Stanciu.

Introducerea noului model va aduce si un alt sistem de emitere. Astfel, titularul va primi in prima faza o dovada care ii va da dreptul sa circule 15 zile, urmand ca in acest interval sa primeasca permisul prin serviciile postale. Cat priveste costurile de productie ale noilor documente, acestea vor ramane tot de 50 de lei, iar taxa de curierat pentru livrarea acestora nu va fi platita de solicitanti.

Potrivit sefului SPCRPCIV, noile permise vor fi realizate pe suport de policarbonat, datele vor fi inscrise prin gravare laser si vor contine cateva coduri de securitate, astfel incat vor fi greu de falsificat. Printre codurile de securitate se vor regasi si cele care impun restrictii, cum ar fi cele pentru persoanele care sustin examenele pe masina cu cutie automata si care vor putea conduce numai un astfel de vehicul.

Certificate de inmatriculare simplificate

Noile certificate de inmatriculare vor avea mai putine date decat cele vechi – un cod de omologare comunitara, doua rubrici in care vor putea fi inscrisi atat proprietarul, cat si titularul. De asemenea, nu va mai fi trecut anul productiei autovehiculului, ci data primei inmatriculari. Potrivit acelorasi surse, permisele de conducere si certificatele de inmatriculare vechi vor fi inlocuite treptat, pe masura ce acestea vor expira, dar nu mai tarziu de 2012.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »