Viitor in culori sumbre pentru salajenii ramasi fara un loc de munca

Magazin Salajean 9 septembrie 2010 0

Viitor in culori sumbre pentru salajenii ramasi fara un loc de munca

Potrivit unui studiu al companiei de recrutare Manpower, in ultimul trimestru al acestui an, regiunea Nord-Vest va oferi cele mai reduse oportunitati din intreaga Romanie pentru persoanele care vor sa se angajeze. Companiile din aceasta zona cred ca perspectivele de angajare se vor situa la -14 la suta. Ceva mai optimisti sunt operatorii economici din Sud-Estul si Nord-Estul Romaniei, unde perspectivele sunt de -7, respectiv -5 la suta. Romanii aflati in cautarea unui job au mai multe sanse in Vest (+12%), dar si in Centru si Sud.

Asa se face ca, in acest an, in Salaj vor fi disponibile tot mai putine slujbe. De altfel, probleme de acest gen exista deja, somerii din judet reclamand oferta extrem de saraca pe piata muncii. Numarul locurilor de munca vacante pe care angajatorii salajeni le comunica la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) este in scadere de la o saptamana la cealalta, iar in ultima perioada depaseste foarte rar 100. La mare cautare nu sunt someri cu specializare intr-un domeniu sau altul, ci muncitorii necalificati, societatile din Salaj preferandu-i pe acestia pentru ca ii pot remunera cu salariul minim pe economie si pentru ca ii pot specializa pe postul vacant, direct la locul de munca.

Romeo Sarca, directorul AJOFM Salaj, spune ca si pe finalul anului trecut, oferta locurilor de munca vacante s-a diminuat considerabil: In septembrie 2009, angajatorii salajeni au pus la bataie 412 slujbe, o luna mai tarziu doar 291, pentru ca in decembrie, oferta existenta la nivel de judet sa nu depaseasca 70 de joburi. Lucrurile si-au revenit, treptat, din prima luna a lui 2010, astfel ca oferta a crescut de la 258 de slujbe, in ianuarie, la 749, in mai. Potrivit statisticilor intocmite de catre reprezentantii institutiei, luna mai a reprezentat maximul de locuri de munca vacante, oferta reducandu-se, in august, la 408.

Aceasta fluctuatie poate fi pusa si pe seama activitatilor sezoniere, intrucat toamna se termina o buna parte din activitatile din agricultura si constructii. Daca tendinta de pana acum se va mentine, oficialul salajean considera ca cele mai mari sanse de angajare vor exista in sectorul confectiilor si al serviciilor. In ceea ce-i priveste pe somerii cu studii superioare, oferta din lunile scurse din 2010, aproape inexistenta, de altfel, indica o preferinta a angajatorilor pentru cei cu pregatire economica.

Muncitorii necalificati, preferati de angajatori

In prezent, angajatorii salajeni ofera celor peste 8.500 de someri din judet 106 locuri de munca vacante. Dintre acestea, doar patru sunt destinate persoanelor cu studii superioare, iar restul, pentru cei cu studii medii sau doar cu opt clase. In schimb, muncitorilor necalificati le este adresata jumatatea din oferta.

Potrivit datelor furnizate de catre AJOFM Salaj, cele mai cautate meserii sunt in domeniul constructiilor, urmate de cele din servicii si confectii. Astfel, angajatorii din judet au pus la bataie 48 de locuri de munca in constructii, pe posturi precum dulgher, finisor, zidar sau muncitor necalificat, in timp ce in servicii sunt disponibile 33 de posturi, trei sferturi dintre acestea, pentru muncitori fara calificare. Oferta din confectii s-a mai redus fata de saptamanile trecute, salajenii interesati sa lucreze in domeniu putand sa aleaga una dintre cele 18 slujbe vacante. In industria alimentara, exista doar sase locuri de munca, pentru bucatari, ospatari, asistent manager si consilier economic.

Printre angajatorii care au nevoie de personal si au comunicat acest lucru Agentiei, se numara societati precum Alba ca Zapada SRL Zalau, AC Pack SRL Nusfalau, ARA Shoes Simleu Silvaniei si Ela Precon SRL Criseni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »