Viitoarele mame vor primi bonus de la stat daca se intorc la serviciu

Magazin Salajean 10 decembrie 2010 0

Viitoarele mame vor primi bonus de la stat daca se intorc la serviciu

Salajencele care vor naste dupa 1 ianuarie 2011 vor putea alege varianta cea mai potrivita in ce priveste durata concediului si cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului din pachetul de masuri aprobat, in urma cu doua zile, de guvernanti. Noile prevederi nu le afecteaza pe mamele care au nascut pana la data de 31 decembrie 2010, inclusiv.

Guvernul a decis ca viitoarele mamici sa beneficieze de o indemnizatie cuprinsa intre 600 si 3.400 de lei, pe perioada unui an, reprezentand 75 la suta din media veniturilor salariale nete pe ultimele luni. Dupa expirarea anului in care parintele beneficiaza de acest tip de concediu, se poate acorda concediu fara plata, in intervalul de pana la 24 de luni de la nasterea copilului.

De asemenea, statul va acorda parintelui o prima de reintoarcere la munca, daca acest lucru are loc inainte de expirarea primelor 12 luni de concediu. Prima este in valoare de 500 de lei si se acorda lunar, pe perioada cuprinsa intre momentul reintoarcerii la munca si implinirea a 2 ani de la nasterea copilului. Cea de-a doua varianta pentru care pot opta mamele se refera la acordarea unui concediu de 2 ani, cu o indemnizatie reprezentand 75 la suta din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 si nici mai mare de 1200 lei lunar. In aceasta situatie, prima de reintoarcere la munca nu se acorda.

In cazul copiilor cu dizabilitati, concediul parintiilor care indeplinesc conditiile de eligibilitate prevazute de lege se acorda pentru o perioada de 3 ani, iar indemnizatia aferenta, in cuantum de 75 la suta din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, va fi cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei. Totodata, acordarea primei de reintoarcere la munca se acorda oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

FMI la guvernare

Deputatul liberal Mirel Talos sustine ca solutia adoptata raspunde in mod direct cerintelor impuse de Fondul Monetar International (FMI). Era de asteptat sa se recurga la o solutie pentru scaderea indemnizatiei si a timpului pentru concediul de ingrijire al copilului. Este o solutie a FMI, institutie care in momentul de fata guverneaza Romania. Cetatenii trebuie sa inteleaga ca Guvernul depinde de banii de la fond si doar asa acest guvern mai poate ramane pe pozitie. Nu cred ca exista o solutie a FMI pe care Basescu si Boc sa nu o accepte, de dragul ramanerii la guvernare.

Ei isi doresc sa fie la putere cu orice pret. In acest context, doresc sa le reamintesc cititorilor dvs. cum au cotit-o cei de la Putere in privinta Ordonantei 50 referitoare la comisioanele bancare si a penalitatilor. PD-L-ul a intors-o si acum chiar ei nu mai sunt de partea propriei lor ordonante. Parlamentarii PD-L nu au mai fost de acord cu ordonanta Guvernului Boc, pentru ca, intre timp, FMI a spus ca nu e de acord cu aprobarea ei. In acest moment FMI ne guverneaza. In 2005, cand Tariceanu a aplicat cota unica de impozitare, FMI nu a fost de acord, iar reprezentantii fondului au plecat acasa. De atunci, s-au dublat veniturile la bugetul de stat, a mentionat deputatul liberal de Salaj.

Se puteau gasi si alte solutii

Decizia Guvernului, prin care se vor face economii si de pe spinarea mamicilor, a fost combatuta vehement de Iuliu Nosa, deputat social-democrat de Salaj. Nu cred ca mai era nevoie ca acest Guvern sa demonstreze ca nu are niciun pic de respect fata de propriul popor. Pensionarii sunt o povara; cadrele medicale si dascalii nu au decat sa plece la lucru in afara tarii.

Acum s-au …oprit si la viitorul acestei tari, la copiii nostri. Si doresc ca acestia sa nu mai… apara. Pacat de conducatori, si din nefericire, e vai de noi. Ce vina au familiile si copiii care se vor naste dupa 1 ianuarie 2011? Varianta care a fost pana acum a fost foarte buna. Daca tot era nevoie sa se faca economii la bugetul de stat, prin aceste masuri, se puteau gasi si alte solutii. De exemplu, pentru completarea sumelor necesare platilor indemnizatiilor puteau fi identificati bani la bugetul administratiei prezidetiale, care are pentru 2011 mult mai mult decat pentru anul acesta, a subliniat Iuliu Nosa.

S-a ales varianta cea mai avantajoasa

Fekete Andras, senator UDMR de Salaj este multumit de forma finala a variantelor oferite de guvernanti pentru viitoarele mame. Pana la urma, s-a ajuns la un compromis. Noi, UDMR-ul am optat, initial, pentru ca mamele sa ramana doi ani in concediu. Noi nu am acceptat alternativa ca mamele sa stea doar un an in concediu pentru ingrijirea copilului.

Dar s-a gasit o cale de mijloc. Noi am avut un rol determinant in luarea deciziei finale, in sedinta de Guvern de miercuri. Sunt sigur ca toata lumea va fi astfel multumita. Acum s-a adoptat forma cea mai avantajoasa pentru mame, pentru ca ele pot alege ce le convine. Mai mult, daca se reintorc la serviciu, si sunt multe situatii in sistemul privat in care trebuie sa te intorci la locul de munca, pentru a nu-l pierde, mamele primesc un bonus, a subliniat Fekete Andras.

PSD si PNL nu au oferit variante sustenabile

Ce a decis Guvernul, a explicat Lucian Bode, deputatul democrat-liberal de Salaj, este rezultatul unei negocieri in coalitie. La inceput am pornit de la varianta de a diminua valoarea prestatiei sociale la somaj si la alte drepturi, in urma careia au fost afectati un milion de romani. Pentru a face rost de bani pentru cresterea copilului se putea opta pentru diminuarea indemnizatiei mamelor.

S-a discutat varianta lui Botis, a UNPR-ului, apoi a UDMR-ului, a femeilor din PD-L, iar in final, am fost de acord sa dam viitoarelor mame posibilitatea de a alege, varianta la care toti factorii si-au adus aportul. Nu am auzit, insa, ca cei de la PSD si PNL sa ofere variante sustenabile. Mamele care au nascut pana la data de 31 decembrie 2010 vor beneficia de actualele prevederi legislative, respectiv vor primi lunar o indemnizatie intre 600 si 3.400 de lei timp de doi ani. Ordonanta data de Guvern isi va produce efectele dupa 1 ianuarie 2011. Era impoartant sa o aprobam acum pentru a cuprinde in bugetul pe 2011 suma necesara acestui capitol.

Economii pe spinarea mamelor

Cateva mame sau viitoare mame au avut amabilitatea de a-si exprima parerea vizavi de acest demers al guvernantilor. Nu vad cu ce sunt eu sau copilul meu de vina ca voi naste anul viitor. Mi se pare o discriminare ce fac cei pe care i-am votat, mai bine nu mergeam la vot. Pretind sa fiu la fel tratata ca toate mamele care au nascut pana acum, ne-a declarat o viitoare mama (A.O. – 29 de ani).

Este mult mai bine ca nu ne-au pus inca lantul la gat, cum era pe vremea lui Ceausescu. As fi fost nefericita sa stau acasa cu copilul meu doar trei luni. Dar nici chiar asa. Daca pana acum au fost bani pentru cele de dinaintea mea, am pretentia sa primesc si eu. Economii? Dar tara asta nu a saracit din cauza mea (S.P.-34 de ani).

Noi, prostii, suntem nevoiti sa intelegem tot. Bun, sa admitem ca e bine si asa. Dar atunci statul sa-mi si ofere un loc de munca, unde sa ma intorc dupa un an (M.R.-24 de ani)

La nivelul judetului Salaj sunt in plata peste 2.200 de indemnizatii pentru cresterea copilului. Peste 1.600 dintre aceste indemnizatii au valoarea de 600 de lei; peste 400 de mamici primesc indemnizatii intre 601 – 1.200 de lei lunar; peste 130 de persoane beneficiaza de indemnizatii cuprinse intre 1.201 lei si 2.000 de lei, si aproximativ 30 de mame primesc lunar peste 2.001 lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »