Viile salajenilor, batute de ploi si mana

Magazin Salajean 22 octombrie 2010 0

Viile salajenilor, batute de ploi si mana

2010 a fost un an foarte prost pentru agricultura. Ploile si reprizele secetoase au afectat foarte multe culturi, iar in unele sectoare rezultatele sunt de-a dreptul dezastruoase. Este si cazul culturilor de vita-de-vie, viticultorii salajeni plangandu-se ca vremea capricioasa le-a diminuat cu o treime recolta de struguri din acest an. Ba mai mult, spun producatorii, si calitatea strugurilor a avut de suferit, fapt ce se va rasfrange asupra calitatii vinului.

Din cauza ploilor si a bolilor care au lovit in vita-de-vie, butoaiele salajenilor vor ramane cu butoaiele goale in acest an. In acest an, potrivit datelor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, la nivelul judetului au fost cultivate aproape 2.000 de hectare de vita-de-vie, din care abia 13 la suta, cu vita nobila. Pana in prezent, doar jumatate din suprafata amintita a fost recoltata, insa productia de struguri obtinuta este net inferioara celei de anul trecut. La vita hibrid, in 2009, in Salaj s-a obtinut o productie medie de 3 tone/hectar, insa pentru 2010 estimam ca aceasta nu va depasi 2,2 tone/hectar, sustine Nicolae Dascal, consilier superior in cadrul DADR Salaj. La vita din soiuri alese, ciorchinii sunt si mai scumpi la vedere, astfel ca diferenta dintre productiile celor doi ani va fi mult mai mare. Potrivit sursei citate, daca in 2009 s-au realizat 4 tone/hectar, in acest an productia se va situa intre 2,5 si 2,7 tone/hectar, ceea ce inseamna o diminuare cu aproape 40 de procente.

Viile au avut de suferit din cauza temperaturilor foarte ridicate si a umezelii mari determinate de ploile abundente, factori favorizanti pentru aparitia unor boli specifice, precum mana si fainarea, sustine Dascal. Aceste probleme nu doar ca au afectat productia de struguri, din punct de vedere al cantitatii, ci se vor rasfrange si asupra calitatii vinului obtinut. Nu s-a acumulat cantitatea suficienta de zahar in boabe, tine sa precizeze oficialul DADR Salaj.

Reprezentantii organizatiilor si patronatelor din viticultura se asteapta ca productia nationala de vin din acest an sa nu depaseasca 5,5 milioane de hectolitri de vin, comparativ cu 6,3 milioane de hectolitri obtinuti in 2009.

Ploile acide au uscat prunele

Productia de prune din acest an nu a avut de suferit, daca e sa ne luam dupa statisticile intocmite de catre DADR Salaj. Din totalul celor 1.446 hectare de livezi cu pruni existente la nivel de judet, majoritatea aflate in domeniul privat, s-a obtinut o productie medie la hectar de 2.341 kilograme, apropiata celei din 2009. Grigore Ardelean, presedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca din Salaj, spune ca in anumite zone ale judetului au cazut ploi acide, astfel ca fructele s-au uscat pe pomi.

O astfel de situatie s-a intamplat la Coseiu, sustine Ardelean: Produc mii de litri de palinca, in fiecare an din ultimii 18, la Coseiu, unde am cazanele. Anul acesta, nici macar nu le-am pornit, pentru ca in zona nu s-au facut prunele. Altii, printre care si locuitorii din Ciumarna ori Hida, au fost mai norocosi, mentioneaza seful palincarilor salajeni, alegandu-se, in acest an, cu o productie foarte mare de prune.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »