Videoconferinta cu securea deasupra capului

Magazin Salajean 11 ianuarie 2008 0

Videoconferinta cu securea deasupra capului

La videoconferinta care a avut loc ieri, avand ca tema principala de discutie functionarea serviciilor care acorda asistenta medicala de urgenta, ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, le-a transmis directorilor ASP, managerilor de spitale si sefilor serviciilor de ambulanta din teritoriu o serie de informatii privind: legislatia in domeniu si stadiul de implementare; rezultatul controalelor la statiile de ambulanta si SMURD; metodologia de finantare a UPU; proiectele si programele pentru anul 2008, in asistenta medicala de urgenta. Unul dintre obiectivele reformei este realizarea sistemului national integrat de asistenta medicala de urgenta. Astazi, suntem in masura sa spunem ca acest obiectiv este aproape finalizat din punct de vedere logistic. Asistenta medicala de urgenta se realizeaza de catre personalul de pe ambulante si UPU. De remarcat ca, acum 2 ani, nu se putea vorbi de UPU, iar statiile de salvare erau la pamant ca dotare. Astazi, statiile de ambulante si SMURD au peste 500 de masini noi, dotate din punct de vedere medical cu tehnica de ultima generatie pentru acordarea de asistenta pe mai multe niveluri. Pana la jumatatea anului 2008, inca 1.000 de ambulante vor mai intregi parcul auto al statiilor de salvare si SMURD. Vom demara acum procedura de licitatie pentru inca 900 de ambulante, astfel incat la sfarsitul anului statiile de salvare si SMURD sa beneficieze de toate cele 2.400 de ambulante de care s-a estimat ca este nevoie pentru a face medicina de urgenta eficienta si a atinge performante comparabile cu ale tarilor occidentale, a declarat ministrul Sanatatii, in deschiderea videoconferintei.

In acelasi cadru, Eugen Nicolaescu a specificat ca s-au contractat primele patru masini ce pot fi folosite in cazuri de dezastre, dotate cu tehnica medicala specifica unui spital, la acestea adaugandu-se un UPU ambulant, in care pot primi asistenta medicala circa 50 de persoane.

Constitutia garanteaza, pentru fiecare cetatean, indiferent ca are sau nu asigurare medicala, dreptul la asistenta medicala de urgenta gratuita. In acord cu legea fundamentala, Ministerul Sanatatii a demarat un amplu program de reabilitare si dotare standardizata a UPU. Mai mult, finantarea activitatii acestor unitati a fost preluata de catre bugetul de stat pentru ca spitalele sa fie degrevate de costurile impuse de medicina de urgenta. Am incercat sa realizam un echilibru al resurselor pe care le gestionam. Pentru dotarea UPU, s-au investit pana acum, printr-un program al Bancii Mondiale, aproape 18 milioane euro si, in acest an, toate UPU din spitalele judetene de urgenta vor fi la nivelul celor mai ridicate standarde, a mai spus ministrul Sanatatii.

In ceea ce priveste SMURD, Eugen Nicolaescu a mentionat ca serviciul urmeaza sa fie extins la nivelul fiecarei regiuni de dezvoltare economica, activitatea SMURD dovedindu-se mai mult decat necesara. De asemenea, concomitent cu extinderea serviciului se va realiza achizitia de elicoptere de catre MIRA, pentru a realiza sistemul SMURD, la nivel regional, cu dotari medicale eficiente.

Intr-un cuvant, in ultimii doi ani MSP a investit in medicina de urgenta. A venit momentul in care cetateanul sa simta rezultatele acestor transformari, la care a contribuit cu bani. Prin rezultate intelegem responsabilitate fata de pacienti, fata de dotari, responsabilitate in modul de utilizare a acestor dotari. In calitate de ministru, atrag atentia ca Ministerul Sanatatii nu a achizitionat ambulante pentru ca acestea sa faca servicii de taximetrie pentru chefliii intarziati sau sa constituie prilej de imbogatire pentru cei ce nu respecta legea si care incaseaza bani pentru autostopul unor cetateni. Ministerul Sanatatii nu a investit in ambulante pentru ca acestea sa stea incuiate in garaje sau, mai grav, cu cheile pastrate acasa la soferi, motiv pentru care nu pot fi utilizate, adica trimise la solicitarile de pe teren. Personalul care lucreaza pe ambulante are datoria sa raspunda prompt la solicitari. Nu va exista mila pentru cei ce pun in pericol viata pacientului, a atras atentia ministul Sanatatii. Acesta a mai subliniat faptul ca exista statii de salvare care nu respecta ordinele semnate sau legile dupa care trebuie sa functioneze. Atrag atentia ca nimeni nu este deasupra legii si va fi sanctionata cea mai mica abatere. Pentru ca o disfunctionalitate cat de mica poate costa viata unui om. Nu vom tolera asemenea lucruri, dimpotriva, cine nu se subordoneaza va fi aspru sanctionat. Reglementarile privind modul de functionare a serviciilor care acorda asistenta medicala de urgenta se va face prin norme foare clare, a mai spus, in incheierea interventiei sale, Eugen Nicolaescu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »