Viata la tara – versiunea Radu Sarbu

Magazin Salajean 1 martie 2007 0

Viata la tara - versiunea Radu Sarbu

Fostul presedinte al PPS, taranistul Radu Sarbu, a afirmat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca locuitorii satelor romanesti sunt abandonati de orice forta politica existenta azi. Ce se intampla in satul romanesc, este dramatic si, in acelasi timp, rusinos. Stigmatizata clasa a mosierilor era o chestiune suava, fata de ceea ce se intampla azi. Din aceasta perspectiva, orice guvern care nu regleaza problemele actuale ale taranilor romani, are un comportament iresponsabil, este de parere Sarbu. Referindu-se la fenomenul privind accesarea fondurilor europene la nivel rural, taranistul considera ca taranii nu sunt pregatiti si, desigur, instruiti sa elaboreze astfel de proiecte.

Intr-o Europa in curs de globalizare, subsidiaritatea este un element fundamental, ca principiu de administrare. Regiunile de dezvoltare au aparut pentru a constitui entitatile de baza in administratia europeana. Din punctul meu de vedere, descentralizarea este un proces inevitabil, insa pana in momentul in care, la nivelul Romaniei, mentalitatile comuniste nu vor fi schimbate cu cele democratice, acest lucru se va face extrem de greu. Din nefericire, azi, omul simplu nu este suficient de convins de ideea atingerii acestui nivel administrativ, considera Radu Sarbu.

Cat priveste ideea introducerii sistemului de vot uninominal, reprezentantul PNTCD a tinut sa sublinieze ca opiniile sale sunt indreptate categoric impotriva acestui procedeu. Tot el ne si explica: Dupa parerea mea, Romania nu este deloc pregatita pentru asa ceva, subiectul reprezentand, de altfel, nimic altceva decat o abordare populista. Din experienta celorlalte state membre ale Uniunii Europene, acest sistem de vot duce la situatia in care castigatorul ia totul. Cu alte cuvinte, dupa analizele pe care le-am facut, este cert ca votul uninominal va determina fenomenul potrivit caruia majoritatea electoratului nu va avea reprezentare. Nu refuz ideea acestui sistem de vot, insa problema se pune din punctul de vedere al oportunitatii ei. Sunt convins ca, pana la urma, votul uninominal va fi implementat si la nivelul Romaniei, insa noi nu suntem pregatiti pentru asa ceva. Astfel, consider ca o decizie in acest sens ar trebui amanata. Spun asta, si prin prisma faptului ca un astfel de sistem de vot ar readuce PSD la putere. De exemplu, intr-o astfel de situatie, cred ca alaturi de alte partide mici, pana si PNL risca sa dispara de pe scena politicii romanesti, a conchis Radu Sarbu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »