Viata de gang!

Magazin Salajean 29 ianuarie 2007 0

Viata de gang!

17 tineri, baieti si fete, dorm, noapte de noapte, in gangul de langa magazinul Foto Cromatic, din Zalau. Abandonati, dupa ce au implinit varsta de 18 ani, in urma cu un an, din Scoala 13 sau din alte sisteme de ocrotire a minorilor, pentru ca asa e sistemul in Romania, au fost scosi si din Adapostul de noapte al Zalaului, in urma cu doua saptamani, pe motiv ca nu au buletine de municipiu. Imbracati cu cate trei-patru perechi de pantaloni sau izmene, cu geci peste geci, ca sa se apere de frig, noptile se aduna ca sarmalele, pe niste cartoane, in incercarea de a se incalzi. Dimineata sunt treziti, in cazul in care nu sunt complet amortiti de frig, de loviturile de bocanci ale durilor de la Politia Comunitara Zalau. Ca sa nu mai deranjeze atmosfera calduta din birourile Primariei Zalau, la poarta acesteia au fost pusi oameni de ordine, care-i indeparteaza pe tinerii nimanui de acel bastion al comunitatii zalauane, imediat cum apar in zona, in incercarea de a cere ajutor.

Copiii statului, tinerii nimanui

Nici Liviu Kolozsi – care se declara conducatorul grupului celor 17 tineri fara adapost, si nici Calin Romulus Budai nu-si cunosc familia, ei fiind luati in grija statului inca de pe vremea copilariei. Eu sunt din Surduc, Calin e din Maieriste, pe buletine sunt trecute domiciliile de acolo, insa nu avem unde sa mergem, pentru ca nu i-am cunoscut pe parinti, a spus Kolozsi, acesta mai adaugand ca in situatia respectiva se gasesc majoritatea celor din grup. Stam aici nemancati, nespalati, unii dintre noi nu-si mai pot controla vezica – dupa noptile dormite pe asfalt, iar dupa ce dimineata suntem treziti de loviturile de bocanci ale politistilor comunitari, in timpul zilei suntem haituiti de aceiasi oameni in uniforma, iar mai nou si de jandarmi, care ne-au dat termen de parasire a locului in care stam, povesteste Kolozsi.

Majoritatea dintre ei sunt cu douasprezece clase terminate, pe diferite profiluri. Budai a absolvit profilul constructii dar, dupa ce o viata intreaga statul le-a dat adapost si mancare, acum parca nu mai pot sa-si poarte de grija singuri. Locuri de munca nu gasesc, nici macar ca zilieri, iar de la Primaria Zalau sunt izgoniti, daca incearca sa ceara ajutor.

Modul in care incearca politistii comunitari sa controleze situatia – asa cum povestesc tinerii, pare desprins dintr-un film cu gangsteri. Au venit, intr-o seara, si pentru ca nu am vrut sa plecam, dupa ce ne-au imbrancit si noi am ripostat, au scos sprayurile paralizante. Sau, mai vin doi – trei politisti si-l iau pe cate unul dintre noi, il baga in masina, il duc pe Meses, unde-l bat pana la sange, dupa care il aduc inapoi, spun cei doi baieti, Kolozsi si Budai.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »