Veterinarii privati – intre lege si tocmeala

Magazin Salajean 3 aprilie 2009 0

Veterinarii privati - intre lege si tocmeala

Patronatul Medicilor Veterinari Privati din Romania (PMVPR), Filiala Salaj, a prezentat ieri, in cadrul unei conferite de presa, problemele cu care medicii veterinari privati din Romania in general, si Salaj in particular, se confrunta la ora actuala, in contextul in care licitatia pentru identificarea si inregistrarea animalelor intarzie sa demareze, iar contractele de atribuire actuale vor expira in 30 aprilie. De asemenea, Dacian Valcelean, presedintele PMVP Salaj a informat ca situatia de fapt nu este una intamplatoare, precedentul fiind creat de ani buni, si ca medicii veterinari privati din Salaj se afla in situatia in care nu au fost inca platiti pentru identificarile si inregistrarile animalelor facute anul trecut, activitate prevazuta prin lege a fi suportata financiar exclusiv de catre stat.

De altfel, nemultumirile medicilor veterinari privati au fost discutate in detaliu, recent, in cadrul Congresului PMVPR din 14 martie a.c. desfasurat in Iasi, aici luandu-se decizia demararii de urgenta a demersurilor necesare infiintarii unui organism tripartit: Autoritate, Colegiu, Patronat, care sa functioneze la nivel central si local, organism care sa identifice, sa analizeze si sa solutioneze in mod transparent si unitar situatiile create de diversi factori perturbanti aparuti in derularea activitatii medicale veterinare private, se arata in raportul Congresului in discutie. Aceasta cu atat mai mult cu cat veterinarii privati au de-a face cu lipsa de comunicare in identificarea problemelor, asociate cu lipsa transparentei in actul decizional la nivel central si local in chestiunile ce privesc problematicile activitatii private veterinare, opinie rezultata din rezolutia Congresului din 14 martie.

In acelasi timp Valcelean a atras atentia asupra circulatiei haotice a medicamentelor de uz veterinar, care, desi este prevazut prin lege a fi eliberate pe baza de reteta prescrisa doar de catre medicii veterinari, sunt cumparate si utilizate de proprietarii animalelor bolnave fara ca medicul sa fi consultat animalul si sa fi pus un diagnostic. Or acest lucru dauneaza foarte grav calitatii laptelui, carnii etc., consumatorul fiind expus chiar riscului de a se imbolnavi daca animalului i-a fost administrat un tratament necorespunzator a precizat presedintele PMUP Salaj. Mai mult, utilizarea medicamentelor fara o analiza medicala pertinenta conduce de ani de zile la instalarea unor puternice fenomene de antibiorezistenta cu lipsirea de mijloace eficiente de lupta impotriva bolilor majore, peste 80 la suta dintre medicamentele de uz veterinar fiind folosite in momentul de fata fara respectarea procedurilor legale, de catre personal neautorizat, se mai arata in respectiva rezolutie citata de presedintele PMVPR Salaj.

Dintre nemultumirile medicilor veterinari privati mentionam si situatia incerta a majoritatii spatiilor unde isi desfasoara activiatea medicii veterinari privati, subevaluarea manoperelor medicale veterinare suportate financiar de stat, ingradirea concurentei libere prin controalele asupra activitatii veterinarilor privati, acestea fiind efectuale de alti medici privati si functionari publici. Drept pentru care, printre deciziile Congresului se numara si cea a urmaririi modului in care functionarii publici cu rol de aplicare si control al respectarii legislatiei referitoare la producerea si utilizarea produselor medicale cu potential rezidual aflate in comert, isi respecta indatoririle de serviciu, se mai arata in documentul citat.

De mentionat ca acesta conferinta de presa s-a desfasurat ieri concomitent, in Iasi, Sfantu Gheorghe, Baia Mare, la conferinta din Zalau participand presedintele PMVP Salaj, Dacian Valcelean, Dan Valcu si Dan Nicolae, membri PMVP Salaj si medici veterinari de libera practica in Horoatu Crasnei, respectiv Sag.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »