Veteranii de razboi din Salaj, onorati cu diplome si flori de ziua lor

Magazin Salajean 30 aprilie 2010 0

Veteranii de razboi din Salaj, onorati cu diplome si flori de ziua lor

Veteranii de razboi din Salaj au fost recompensati, joi, cu flori, diplome si cuvinte frumoase, in cadrul unei manifestari organizate de Institutia Prefectului Judetului Salaj, in colaborare cu Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi (ANVR) – filiala Salaj, cu sprijinul Consiliului Judetean Salaj si a Primariei Municipiului Zalau, desfasurata la Cercul Militar din Zalau, cu ocazia sarbatoririi Zilei Veteranilor de Razboi din Romania. In acest an, evenimentul coincide cu implinirea a doua decenii de la infiintarea ANVR.

Momentul festiv a fost marcat prin acordarea, de catre Institutia Prefectului Judetului Salaj, a opt diplome de aniversare a 20 de ani de la infiintarea ANVR, veteranilor Alexandru Balogh, Augustin Cigan, Florian Costrut, Dumitru Hadade, Iuliu Ilea, Grigore Ilies, Kiss Zoltan si Marin Oprea, respectiv a 22 de diplome cu ocazia Zilei Veteranilor, fostilor militari, actualmente veterani de razboi: Iacob Agache, Teodor Baciu, Gheorghe Balos, Dumitru Butuza, Nicolae Chiorean, Teodor Ceascoi, Petru Coloian, Dumitru Costin, Marin Cranta, Vasile Deak, Nicolae Dolha, Gheorghe Dragan, Ioan Jecan, Kantor Francisc, Ioan Marian, Emil Mesaros, Ioan Milas, Ambrozie Moldovan, Dumitru Nicolae, Gavril Tamas, Toth Sandor si Vasile Varvas.

In acelasi cadru, prefectul Alexandru Vegh i-a inmanat presedintelui ANVR Salaj, Teofil Dreptate, un trofeu comemorativ in cinstea celor doua decenii de existenta a acestei structuri asociative. Intr-o Romanie a inceputului de secol XXI, in care tanara generatie tinde sa isi piarda reperele morale, veteranii de razboi sunt exemplele cele mai bune pentru tot ceea ce insemna demnitate, curaj si moralitate. Inainte de toate, cred insa ca si noi trebuie sa facem eforturi pentru a imbunatati, atat cat se poate, ultimele momente pe care acesti oameni deosebiti le petrec printre noi, a subliniat, in cuvantul sau, prefectul Alexandru Vegh.

La eveniment au fost prezenti circa 50 de veterani, vaduve de razboi si vaduve de veterani de razboi din totalul celor circa 1.600 cati mai exista actualmente in judet. Cei prezenti au vizionat un scurt film legat de participarea Romaniei la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, elevii din Zalau inmanand veteranilor, simbolic, cate o garoafa alba. Manifestarea dedicata veteranilor a avut si un moment artistic, sustinut de Fanfara Promenada a Primariei Zalau si de trei eleve, ce au recitat cateva poezii.

Asa cum reiese din datele prezentate de Teofil Dreptate, ANVR Salaj avea, la infiintare, circa 9.000 de membri. In prezent, numarul lor este de 1.610 membri, din care 383 sunt veterani, patru, vaduve de razboi si 1.216, vaduve ale veteranilor de razboi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »