Vestigii arheologice pe locul viitoarei hale agroalimentare

Magazin Salajean 7 iunie 2011 0

Vestigii arheologice pe locul viitoarei hale agroalimentare

Pe locul fostei pieţe agroalimentare din centrul Zalăului se sapă de zor. Arheologii pregătesc, la această dată, terenul pentru viitoarea construcţie a Halei Agroalimentare. Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentantul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, Dan Băcuieţ, şeful de şantier, în urmă cu aproape două săptămâni au demarat lucrările de decopertare a zonei pentru descărcare de sarcină arheologică. În prezent se fac săpături arheologice preventive, conform legislaţiei în vigoare, manual şi mecanizat, după ce reprezentanţii Primăriei Zalău au excavat la o adâncime de 0,40 metri.

Am ajuns la nivelul de un metru, unde deja apar vestigii din secolul XVIII şi XIX, dar şi mai vechi, din XIII şi XIV, care vorbesc despre Zalău ca târg medieval. Decopertările au scos la iveală locuinţe, anexe gospodăreşti, gropi menajere, o posibilă fântână şi un cuptor menajer. Ceea ce s-a descoperit se fotografiază, se desenează, se înregistrează, cartografiază. Tot materialul arheologic se salvează şi va fi restaurat în laborator şi expus în cadrul unei expoziţii temporare. Ceea ce am descoperit până acum reprezintă urmele unor construcţii de lemn, resturi putrezite. Dar, în plus, am mai identificat şi diferite obiecte, de ceramică, fragmente de oale, piese de metal (topor, potcoave din fier, care au aparţinut unui atelier de fierar), dar şi oase de animale şi schelet întreg de bovină. Toate acestea sunt databile în secolele XIII-XIV şi aparţineau probabil unei zone mărginaşe. Ele ar putea constitui şi contribui la creionarea imaginii noastre privind Zalăul ca târg medieval din secolele XIII-XIV, a explicat Dan Băcuieţ. În anul 2008 în zona clădirii Manager au mai fost găsite obiecte de acest gen, piese de metal, ceramică, oase, cuptoare.

Finanţare prin credit bancar

Reprezentantul muzeului nu a putut estima data la care vor fi finalizate lucrările de descărcare de sarcină arheologică a terenului pe care va fi amplasată Hala Agroalimentară din centrul Zalăului. Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Manuela Ghiuruţan, evaluarea ofertelor depuse pentru desemnarea constructorului halei agro-alimentare este în etapa finală, iar construirea Halei Agroalimentare se va realiza cu fonduri provenite din creditul contractat de Primăria Municipiului Zalău.

Termenul de realizare a construcţiei este de doi ani. Data în care se va da startul lucrărilor depinde şi de avizul specialiştilor din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău în ce priveşte descărcarea terenului de sarcina arheologică. De asemenea, fondurile necesare sunt asigurate dintr-un împrumut contractat, pe 15 ani, de Primăria Zalău de la CEC Bank în valoare de 27,988 milioane de lei.

Clădirea, care se va ridica în locul sectorului de fructe şi legume din piaţă, va ocupa o suprafaţă de 1.758 metri pătraţi. La subsol va fi realizată o parcare, la parter vor fi amenajate spaţiile pentru vânzare, iar la etaj vor fi spaţii pentru alimentaţia publică.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »