Veniturile a sute de pensionari sălăjeni sunt afectate lunar de popriri

Înlănțuiți în datorii, din vina lor sau de multe ori prin naivitatea pornită tot din intenția de a-și îmbunătăți viața ori de a  face un bine cuiva, sute de pensionari sălăjeni primesc, lună de lună, o pensie “tăiată”, un venit cu care nu își pot acoperi nici măcar un minimum alimentar de subzistență. De cheltuielile legate de facturile curente, medicamente, drumuri la spital sau întreținerea propriei gospodării nici nu mai are rost să amintim. Situația deosebit de grea a seniorilor – bunicii și părinții noștri – nu reprezintă ceva nou pentru nimeni. Problemele cu care aceștia se confruntă sunt multiple: de la calea întoarsă pe care o fac de multe ori din fața ușilor autorităților, lipsa de sprijin atunci când natura lovește în gospodăriile și grădinile lor, lăsându-i dărâmați de durere și deznădejde, până la orele de așteptare pentru ridicarea medicamentelor compensate din cauza sistemului cardului de sănătate dar și momentul adevărului, cel de fiecare lună, atunci când primesc cuponul de pensie. Vorbim, firește, de pensionarul “obișnuit”, nu cel “special”, a cărui pensie reprezintă echivalentul a 2.000 până la 4.500 de euro.

Există în județul Sălaj și pensionari cu datorii pentru care Casa de Pensii a fost nevoită să solicite instituirea popririi pe singurul venit – pensia. Concret, este vorba despre 630 de pensionari și tot atâtea cazuri în care instituția a fost nevoită, conform legii, să taie din venitul acestor oameni ajunși în situația de a nu mai putea achita ratele la împrumuturile pe care le-au făcut ori de a fi acumulat datorii mari din alte motive.

Mai sunt și debite de la utilităţi neachitate, impozite, taxe şi amenzi neplătite la primării sau creanţe la ANAF. Sunt, totodată, foarte multe cazuri de vârstnici care au girat pentru copiii ori nepoții lor, au luat împrumuturi din bancă sau, în cele mai grave cazuri, pur şi simplu au dat codul numeric personal unor străini şi s-au trezit datori-vânduți peste noapte. Nu sunt puțini nici cei care au apelat, atrași de reclame înșelătoare, la credite oferite de Instituțiile Financiare Nebancare, cunoscute sub titulatura de INF-uri, instituții care practică în mare majoritate dobânzi uriașe (DAE), ce pot ajunge la peste 5.000 (cinci mii) la sută. În evidențele Casei Județene de Pensii Sălaj, la începutul lunii august 2019, se aflau, așadar, 630 pensionari cu popriri pe drepturile de pensie. Dintre aceștia, o persoană figurează cu nu mai puțin de nouă popriri pentru un debit de 400.000 lei pentru care se operează o reținere lunară din pensie de 640 lei, o altă persoană figurează cu șapte popriri pentru un debit de 285.000 pentru care se operează o reținere lunară din pensie de 607 lei  și o persoană figurează cu șase popriri pentru un debit de 400.000 lei pentru care se operează o reținere lunară din pensie de 272 lei.

Cel mai mare debit este de 2.336.000 lei, având dispuse două popriri pentru care se operează o reținere lunară din pensie de 90 lei. Un număr de 534 de pensionari sălăjeni figurează cu o singură poprire, în timp ce 96 de pensionari figurează cu popriri multiple, conform datelor obținute de la CJP Sălaj. Deși nu este ceva plăcut, reprezentanții Casei de Pensii Sălaj trebuie să respecte legea și să rețină lunar aceste sume. “Legea ne permite să reţinem o treime din pensie în cazul celor cu o solicitare de poprire şi jumătate pentru cei care au mai mult de o solicitare. Pentru pensia minim garantată nu se poate opera nici o reţinere, astfel că popririle se fac pentru diferenţa dintre pensia datornicului şi suma de 533 de lei”, au spus reprezentanţii CJP Sălaj pentru Magazin Sălăjean.

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment