Venitul minim ramane baza existentei

Magazin Salajean 16 noiembrie 2009 0

Venitul minim ramane baza existenteiNumarul beneficiarilor venitului minim garantat continua sa creasca de la o luna la alta. Daca la finele anului trecut se aflau in plata 3.319 salajeni, in doar primele noua luni ale anului, statisticile inregistrate la Directia de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Salaj aratau un total de 3.234 de beneficiari. In luna iulie, 3126 de familii au solicitat asistenta sociala in baza Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, in luna august cu 44 de beneficiari in plus, pentru ca la sfarsitul lunii septembrie sa fie preluate alte 56 de cereri. Suma totala aprobata pentru plata sprijinului financiar la nivelul judetului, pentru anul 2009, se ridica la peste cinci milioane de lei.

Peste 130 de beneficiari in municipiu

La nivelul municipiului Zalau, la data de 13 noiembrie, se aflau in plata 134 de beneficiari ai venitului minim garantat. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, in decursul anului 2009 au fost suspendate patru dosare de ajutor social, iar alte 34 de persoane au fost scoase din plata. In schimb, 37 de zalauani si-au depus cereri la Legea 416, privind venitul minim garantat. Ajutorul social reprezinta o completare a veniturilor, pana la nivelul minim garantat stabilit prin lege, sumele variind in functie de situatia familiala: de numar de persoane si de venit pe membru de familie. Banii pentru beneficiari sunt virati de la bugetul de stat, prin mandat postal. Insa, indiferent de nivelul veniturilor, daca solicitantii detin si alte bunuri inafara celor de stricta necesitate sau terenuri cu o suprafata mare, nu primesc ajutor social, ne-a declarat Ghiurutan.

Comunele cu cel mai mare numar de solicitari de asistenta, potrivit statisticilor inregistrate la finele lunii septembrie, sunt Sag si Valcau de Jos, cu 170 respectiv 164 de familii asistate. Raportat insa la numarul de locuitori, pe primul loc se situeaza comuna Dragu, cu un procent de 6,7 la suta, urmata de comuna Fildu de Jos – cinci procente, si de comuna Sag, cu 4,9 la suta.

Saracia costa tot mai mult

Incepand cu luna iulie 2009, valoarea venitului minim garantat pentru familiile sarace a crescut cu 15 la suta. Fondurile necesare pentru plata sprijinului financiar sunt suportate din bugetele locale, din sume defalcate din unele venituri de la bugetul statului. Valoarea venitului minim garantat se va indexa anual prin hotarare de Guvern, in raport cu evolutia preturilor de consum. Sumele care vor fi platite in plus de la bugetul de stat pentru anul curent se vor acoperi din sponsorizarile acordate de producatorii interni si distribuitorii de gaze naturale. Valorile grilei de acordare a venitului minim garantat s-au modificat astfel: 125 de lei pentru o singura persoana, 225 de lei pentru familiile formate din doua persoane, 313 lei pentru familiile formate din trei persoane, 390 de lei pentru familiile formate din patru persoane si de 462 de lei pentru familiile formate din cinci persoane. Autoritatile statului vor mai asigura cate 31 de lei pentru fiecare alta persoana care face parte din familie, peste numarul de cinci persoane.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »