Varful Meses, punct cheie de telecomunicatii speciale

Magazin Salajean 25 octombrie 2010 0

Varful Meses, punct cheie de telecomunicatii speciale

Un nou turn s-a inaltat pe varful Mesesului, la sfarsitul saptamanii trecute, autoritatile judetene taind panglica pentru punerea acestuia in functiune. Este vorba de un turn de telecomunicatii inaugurat vineri de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si care asigura legaturi radioreleu la nivelul judetului Salaj, spre Zalau, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Jibou, Almasu, Hida, Buciumi, Romanasi, Balan, Garbou, Babeni, Napradea, Hereclean, Chiesd, Bobota si Horoatu Crasnei, precum si intregirea magistralelor de radioreleu spre judetele Cluj, Bihor si Maramures. De asemenea, in aceasta locatie sunt instalate si echipamente de acces radio, care asigura servicii de comunicatii mobile si fixe pentru autoritatile abilitate prin lege sa acceseze Sistemul Informatic National de Semnalari (SINS).

Seful Oficiului Judetean de Telecomunicatii Speciale Salaj, colonel Sever Pencu, ne-a declarat ca oportunitatea realizarii acestui amplasament de telecomunicatii a avut la baza, cu prioritate, economia asigurata la bugetul de stat. Realizarea acestei investitii reprezinta, pe de o parte, o importanta economie la bugetul de stat, eliminand cheltuieli de peste 4.000 de euro lunar, prin disparitia cheltuielilor pentru chirie si prin eventualele colocari de echipamente apartinand autoritatilor de stat. Pe de alta parte, investitia poate fi o oportunitate de realizare a unor venituri la bugetul de stat, prin inchiriere de spatii catre operatorii publici de telecomunicatii, a declarat Sever Pencu.

La evenimentul de inaugurare a turnului de telecomunicatii de pe varful Meses au participat, prefectul judetului Salaj, primarul municipiului Zalau, reprezentanti ai administratiei, autoritatilor locale si institutiilor de stat din judet, precum si parlamentari.

Potrivit sursei mentionate, pe viitor, Serviciul de Telecomunicatii Speciale va acorda o atentie deosebita reducerii cheltuielilor, a eficientizarii economice a investitiilor si asigurarii securitatii comunicatiilor de stat, cu utilizarea resurselor statului: terenuri, turnuri si bransamente. In acest sens, se afla in derulare inca doua proiecte similare investitiei Meses, in localitatea Jibou, judetul Salaj, si in localitatea Izbasesti, judetul Valcea, sustine colonelul Pencu.

Varful Meses face parte dintr-un numar important de locatii cheie identificate de STS in cadrul proiectelor Schengen, atat din punct de vedere al topologiei de retea, cat si al asigurarii securitatii serviciilor de comunicatii. In scopul sustinerii efortului Romaniei de integrare in spatiul Schengen, ca actiune de interes strategic a Romaniei, STS are un rol deosebit in dezvoltarea infrastructurii de comunicatii si informatica pe care o administreaza pe intreg teritoriul Romaniei in numele statului.

In acest sens, Serviciul de Telecomunicatii Speciale are responsabilitati in asigurarea accesului autoritatilor publice la SINS pentru aproximativ 3.000 de locatii ale beneficiarilor, asigurate cu ajutorul unei retele de telecomunicatii formata din peste 1.200 de amplasamente apartinand mai multor proprietari. Dintre acestea, doar 19 la suta sunt utilizate fara a suporta cheltuieli cu chiria.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »